Előrejelzés: újraválasztották Macront

külföld
2022 április 24., 18:07
comments 35

Az exit poll-adatoknál is pontosabb (néhány, reprezentatívnak tartott szavazókör szavazatainak megszámolásán alapuló) előrejelzés szerint Franciaországban a választók újraválasztották Emmanuel Macron elnököt, aki a második fordulóban jelentős előnnyel, a szavazatok 58 százalékával verhette meg szélsőjobboldali kihívóját, Marine Le Pent – írja a BBC.

Macron győzelme azért is különleges, mert 20 éve ő az első elnök, akinek második ciklus jut, ráadásul még soha nem nyert hivatalban lévő elnök úgy, hogy pártjának a parlamentben is többsége volt (a parlamenti választás júniusban lesz).

Macron győzelméhez szinte azonnal gratulált az EU elnöke, Ursula von der Leyen és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

photo_camera Marine le Pen megköszönte a szavazóinak. Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

Marine Le Pen elismerte a vereségét. Beszédében a harc folytatást ígérte, és megköszönte szavazóinak a támogatást. Az eredményt annak kimenetele ellenére győzelemnek nevezte: szélsőjobboldali elnökjelölt még sohasem teljesített ilyen jól a második fordulóban.

Este fél 10-kor kezdődő beszédében Macron megköszönte a választók bizalmát. Azt, mondta, tudja hogy sokan azért szavaztak rá, hogy ne a szélsőjobb vezesse az országot. Azt ígérte, hogy azokért is felelősséget érez és azokat is képviselni fogja, akik otthon maradtak, vagy az ellenfelére szavaztak.

"Egy igazságosabb társadalom és a nemek közötti egyenlőség megvalósításáért fogok dolgozni", mondta Macron. "Az ország megosztott, tiszteletet kell mutatnunk egymás iránt. Senkit sem hagyunk az út szélén." Az elmúlt öt év politikájának folytatását ígérte, és kitért az ukrajnai háborúra is: "tragikus időket élünk".

Emmanuel Macron a feleségével, Brigitte-tel az Eiffel-toronynál ünnepelte a győzelmét.
photo_camera Emmanuel Macron a feleségével, Brigitte-tel az Eiffel-toronynál ünnepelte a győzelmét. Fotó: THOMAS COEX/AFP

A választásra a szavazók 28 százaléka nem ment el, több mint 50 éve nem volt ilyen alacsony a részvétel, ami még így is 72 százalékos volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.