Borrell: Brüsszel már vizsgálja, hogyan lehetne megszabadulni az orosz olajtól és gáztól

gazdaság
2022 április 25., 09:37
comments 3

„Jelenleg az EU-ban nincs egységes álláspontunk ebben a kérdésben” - mondta Josep Borrel, az EU külügyi főképviselője a Die Weltnek az orosz olaj- és gázimportra vonatkozó teljes embargóról. Szerinte a a jövő hónap végén esedékes következő uniós csúcstalálkozóig nem is lesz ilyen egységes döntés ebben a témában.

Ugyanakkor a Bizottság valószínűleg még ezen a héten javaslatot tesz a tagállamoknak egy hatodik szankciócsomagra - írja a német lap -, hisz jelenleg is készül egy hatásvizsgálat Brüsszelben a teljes embargóról.

Középen Borrell, mellette pedig Ursula von der Leyen amikor meglátogatták Bucsát.
photo_camera Középen Borrell, mellette pedig Ursula von der Leyen amikor meglátogatták Bucsát. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az olajexport a Kreml fő devizaforrása, és az EU-n belül sokan az olajkifizetések megszüntetését követelik, mivel az ukrajnai inváziójukat is nagyrészt ezekből a bevételekből fizethetik. Oroszország Európa legnagyobb olajszállítója, az Eurostat adatai szerint 2020-ban az EU olajimportjának valamivel több mint negyedét bonyolítja. Ezen amúgy a magyarok többsége is szívesen változtatna.

„Minden uniós állam azon dolgozik, hogy csökkentse függőségét az orosz olajtól és gáztól - mondta Borrell, hozzátéve, hogy szerinte ez előbb utóbb sikerrel is jár.

„Egy ponton ez meg fog történni, és akkor Oroszország fájdalmasan döbbenhet majd rá, hogy az olaj- és gázüzletből származó bevételei elmaradnak" - mondta.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.