Immár a harmadik tömegsírt fedezték fel Mariupol közelében

háború
2022 április 25., 18:21

Az amerikai külügyminisztérium által fenntartott Szabadság Rádió újságírói ezúttal a Planet Labs műholdfelvételein azonosítottak egy körülbelül 200 méter hosszú tömegsírt a Mariupoltól mindössze 5 kilométerre található Sztari Krim falu határában. A Szabadság Rádió múlt héten két másik, Mariupolhoz közeli faluban is azonosított tömegsírt. A húsz kilométerre levő Manhusban egy háromszáz méter hosszút, a Mariupoltól mindössze 5-6 kilométerre fekvő Vinohradne falu határában pedig egy körülbelül 50 méter hosszút.

A most feltárt tömegsírok helye Mariupolhoz, illetve a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélgyárhoz képest.
photo_camera A most feltárt tömegsírok helye Mariupolhoz, illetve a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélgyárhoz képest. Fotó: Google Maps / Maxar Technologies / 444 grafika

A temetőben az első, körülbelül 60-70 méter hosszú árkok március 24-én jelentek meg, nem sokkal azután, hogy a falut elfoglalta az orosz hadsereg. Az április 7-i műholdképen látható, hogy megnőtt a tömegsír területe, de az árkok egy része be van temetve. Az április 24-i műholdképeken újabb árkokat lehet látni, a tömegsír hossza több mint 200 méterre nőtt.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere azt mondta, hogy a hatóságoknak tudomásuk volt arról, hogy az orosz katonaság az elhunyt mariupoli lakosok holttestét a temetőbe vitte, ahol tömegsírokba temették el őket.

"Tudunk ezekről a tömegsírokról, mert ezek a fasiszták - nincs más szavam - helyi embereket »bérelnek fel« élelemért cserébe. Azt mondták nekünk, hogy keményen kell dolgoznunk, hogy élelemhez és vízhez jussunk. Most Mariupolban nincs elég humanitárius segély, ezért az emberek kénytelenek ezt csinálni" - mondta Bojcsenko. (Szabadság Rádió)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.