Budapest ugyan az ellenzéké, de a Budai Vár újra a Fidesz kezén van

POLITIKA
2022 április 26., 09:21
comments 7

Budapesten egy kivétellel (Rákosmente, XVII. kerület) az összes választókerületben nyerni tudott az egyesült ellenzék. Így például Csárdi Antal is mandátumot szerzett a fővárosi egyes választókerületben. Pedig ha 2010 után valahol sokat bíbelődött a Fidesz az egyéni választókerületek határainak átrajzolásával, akkor ez itt volt. "Azokat a ferencvárosi szavazóköröket csapták az új választókerülethez, ahol hagyományosan a jobboldal szerez többséget. Ugyanez történt a VIII. kerülettel is, a jobbos részek az új szuperkörzethez kerültek. Cserébe a régi belvárosi 5-ös választókerület XIII. kerületi, hagyományosan balra szavazó részét leválasztották. Így sikerült a csoda, a hagyományosan inkább baloldali főváros közepén létrehoztak egy stabilan jobboldali választókerületet" - írtuk 2014 márciusában.

Tehát egy tökéletesen abszurd választókerületről van szó: része a teljes I. kerület a budai oldalon, a teljes V. kerület, valamint Ferencváros és Józsefváros egy része is a pesti oldalon. A fideszes térképrajzolgatás 2014-ben működött is, Rogán Antal (Fidesz) nyert, igaz, ehhez az is kellett, hogy Schiffer András (LMP) ne lépjen vissza, így pedig elvitt közel 14 százalékot. Amióta viszont az LMP-s Csárdi Antal a közös ellenzéki jelölt, 2018-ban és 2022-ben is elbukott itt a fideszes próbálkozó.

Az már 2020-ban kiderült, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója helyett Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke lesz Csárdi kihívója. A váltás összességében nem jött be. Hollik 2018-ban mintegy 20 ezer szavazatot kapott, Csárdi 23,3 ezret, most Böröcz csak 19,1 ezer voksnak örülhet, míg az ellenzéki mandátumhoz elég volt 21,7 ezer támogató (sokkal alacsonyabb volt a részvétel).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.