Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje Osman Kavala török üzletember életfogytiglanig tartó börtönbüntetését

eu
2022 április 27., 12:38
comments 16

Az Európai Unió elítélte volna a török bíróság döntését, melyben életfogytig tartó börtönbüntetést róttak ki Osman Kavala üzletemberre, de Magyarország megakadályozta a közös kiállást - tudta meg a Szabad Európa. Kavalát annak vádjával ítélték el hétfőn Isztambulban, hogy meg akarta dönteni a török kormányt azáltal, hogy anyagilag segítette a Gezi parki tüntetéseket, majd támogatott egy puccskísérletet.

Orbán Viktor és Tayyip Erdogan török elnök.
photo_camera Orbán Viktor és Tayyip Erdogan török elnök. Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Az Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna el a jogvédők által vitatott bírósági döntést, ám Magyarország vétója megakadályozta a közös kiállást, a közleményt így Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője adta ki. Mint írja, mélységesen sajnálják az ítéletet. Illetve megemlíti, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben megállapította, hogy Kavalát elegendő bizonyíték nélkül tartóztatták le, és emiatt az Európa Tanács kötelezettségszegési eljárást indított Törökország ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.