Magyarország megvétózta, hogy az EU elítélje Osman Kavala török üzletember életfogytiglanig tartó börtönbüntetését

április 27., szerda 12:38
16

Az Európai Unió elítélte volna a török bíróság döntését, melyben életfogytig tartó börtönbüntetést róttak ki Osman Kavala üzletemberre, de Magyarország megakadályozta a közös kiállást - tudta meg a Szabad Európa. Kavalát annak vádjával ítélték el hétfőn Isztambulban, hogy meg akarta dönteni a török kormányt azáltal, hogy anyagilag segítette a Gezi parki tüntetéseket, majd támogatott egy puccskísérletet.

Orbán Viktor és Tayyip Erdogan török elnök. Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Az Unió tagországai közös állásfoglalásban ítélték volna el a jogvédők által vitatott bírósági döntést, ám Magyarország vétója megakadályozta a közös kiállást, a közleményt így Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője adta ki. Mint írja, mélységesen sajnálják az ítéletet. Illetve megemlíti, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben megállapította, hogy Kavalát elegendő bizonyíték nélkül tartóztatták le, és emiatt az Európa Tanács kötelezettségszegési eljárást indított Törökország ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt