Összesen több mint 2 millió forintot adtak össze a 444 támogatói a háború miatt nehéz helyzetbe került újságíróknak

szolgálati közlemény
2022 április 27., 15:35

Lezártuk a háború miatt nehéz helyzetbe került újságíróknak szervezett gyűjtésünket, összesen 2 millió 71 ezer forint jött össze.

A pénzből 1 millió forintot már félidőben, április elején elutaltunk a bécsi székhelyű nemzetközi újságíró szervezet, az International Press Institute (IPI) Szolidaritási Alapjának, és most további 688 ezer forintot küldtünk nekik. Ebből a pénzből ők felszereléssel, például műholdas telefonokkal és más eszközökkel segítenek Ukrajnában, illetve közvetlen pénzügyi támogatást is nyújtanak rászoruló újságíróknak.

A hozzánk befolyt pénzből 382 ezer forint jutott a Rigából működő, orosz és angol nyelven publikáló Meduza nevű független portálnak. A Meduzát 2014-ben alapították Oroszországból menekülni kénytelen független újságírók. A lapot 2021-ben "külföldi ügynöknek" minősítették az orosz hatóságok, 2022-ben pedig, az invázió megindulása után betiltották. A Meduza ekkor 30 ezer oroszországi támogatóját veszítette el egyik napról a másikra. A lap a fennmaradásáért és Oroszországban rekedt munkatársaik kimentéséért gyűjt, itt lehet őket közvetlenül is támogatni.

A 444 részt vett a prágai székhelyű, angol nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó Transitions portál már lezárult gyűjtésében is, itt 43 ezer dollár folyt be. A pénzből közvetlen támogatást kapnak ukrán, orosz és fehérorosz újságírók.

A fentieken kívül a londoni székhelyű thefix.media már több mint 2 millió eurót gyűjtött össze a háború kitörése óta. A pénzből műholdas telefonokat, nagy teljesítményű akkumulátorokat, golyóálló mellényeket és más eszközöket vásárolnak ukrán újságíróknak, és közvetlen anyagi támogatást nyújtanak a térségben működő szerkesztőségeknek.

A legnagyobb lengyel napilap, a velünk is rendszeresen összedolgozó Gazeta Wyborcza alapítványa Ukrán Médialapot hozott létre más európai kiadókkal együttműködve. Eddig 260 ezer eurót gyűjtöttek össze, a pénzből tárgyi és anyagi támogatást nyújtanak ukrán újságíróknak és lapoknak, valamint üldözött újságírók kimentését segítik.

Akár Kör tagsággal, akár más módon, köszönjük, ha a háborús helyzetben támogattad a szabad nyilvánosság ügyét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.