Eddig több mint 1 millió forintot adtatok össze a háború miatt nehéz helyzetbe került újságíróknak

szolgálati közlemény
2022 április 01., 10:10

Az orosz invázió kezdete óta legalább 12 újságíró és médiamunkás veszítette életét Ukrajnában, de ennél jóval többen kerültek lehetetlen helyzetbe a munkájuk miatt. Sokaknak bujkálni vagy menekülni kell, nem csak Ukrajnában, de Oroszországban és Fehéroroszországban is. Oroszországban egymás után zárják be az utolsó független újságokat, az utolsó nagyobb elérésű független országos lap, a Novaja Gazeta hétfőn függesztette fel a tevékenységét.

Több kezdeményezés is indult ukrán, orosz és fehérorosz lapok és újságírók megsegítésére.

  • A prágai székhelyű, angol nyelvű, Kelet-Európával foglalkozó Transitions portál a Kickstarteren indította el a Kelet-Európai Független Újságírás Alap nevű gyűjtését, amit a 444 is támogat. A cél kisebb összegekkel közvetlenül támogatni ukrán, orosz és fehérorosz újságírók munkáját. Itt már csak kevesebb mint egy nap van hátra a kampányból.
  • A londoni székhelyű thefix.media már több mint 2 millió eurót gyűjtött össze a háború kitörése óta. A pénzből műholdas telefonokat, nagy teljesítményű akkumulátorokat, golyóálló mellényeket és más eszközöket vásárolnak ukrán újságíróknak, és közvetlen anyagi támogatást nyújtanak a térségben működő szerkesztőségeknek.
  • A legnagyobb lengyel napilap, a velünk is rendszeres összedolgozó Gazeta Wyborcza alapítványa Ukrán Médialapot hozott létre más európai kiadókkal együttműködve. Eddig 260 ezer eurót gyűjtöttek össze, a pénzből tárgyi és anyagi támogatást nyújtanak ukrán újságíróknak és lapoknak, valamint üldözött újságírók kimentését segítik.
  • Közösségi finanszírozási kampányt indított az orosz újságírók által Rigából működtetett Meduza, az egyik legmegbízhatóbb Oroszországgal foglalkozó portálok egyike, velük is dolgoztunk már együtt, például az orosz befolyásról szóló 2018-as dokumentumfilmünknél. A Meduza 30 ezer oroszországi támogatóját veszítette el egyik napról a másikra, amikor a háború kitörése után végleg betiltották őket Oroszországban. A lap a fennmaradásáért és Oroszországban rekedt munkatársaik kimentéséért gyűjt.

A 444 önállóan is próbál gyűjteni a tagsági programon keresztül. Az előfizetéssel most nem csak a mi szerkesztőségünket erősíted, minden új vagy meghosszabbított fél éves Kör tagság után támogatás jut független lapoknak és újságíróknak Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban. Az első 14 napban 1.2 millió forint gyűlt össze, ezt már át is utaltuk a bécsi székhelyű nemzetközi újságíró szervezet, az International Press Institute (IPI) Szolidaritási Alapjának, és még április 13-ig gyűjtjük a pénzt.

Akár Kör tagsággal, akár más módon, köszönjük, ha a háborús helyzetben támogatod a szabad nyilvánosság ügyét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.