Az orosz titkosszolgálat támadhatta meg a független orosz lap főszerkesztőjét

külföld
2022 április 29., 07:30
comments 2

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című független orosz lap főszerkesztője éppen Moszkvából Szamarába utazott április 7-én, amikor valaki acetonnal kevert piros festéket öntött az arcára, égési sérülést okozva a szemén. Az illető az Ukrajnában harcoló orosz katonákra utalva azt kiáltotta: „Muratov, ezt a fiainkért kapod!”

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz titkosszolgálat állt az akció mögött, írta a Washington Post névtelen forrására hivatkozva, amit aztán hivatalosan is megerősítettek.

photo_camera Muratov és a holmija acetonos piros festékben, miután megtámadták a vonaton Fotó: DMITRY MURATOV/AFP

Muratov 2021-ben kapott Nobel-békedíjat Maria Ressa fülöp-szigeteki újságíróval közösen a sajtószabadságért folytatott harcáért. A Putyin-rezsim régóta ellenségként tekint rá, tavaly pénzbírságot is kapott, amiért nem közölték a lap cikkeiben említett „külföldi ügynökök” státuszát, amivel állítólag „megsértették a tömeges információszabadságot”.

Az ukrajnai invázió kezdetekor Muratov háborúellenes mozgalmat hirdetett, az ukránokat az oroszok barátjának nevezte, a Novaja Gazeta aktuális számát pedig mindkét nyelven közzétette. A címlapon az állt: „Oroszország bombázza Ukrajnát”, szembemenve a hivatalos üzenettel, ami szerint nem is háború, csak „különleges katonai művelet” zajlik Ukrajnában.

Mivel egy március elején elfogadott törvény 15 éves börtönnel fenyeget mindenkit, aki a központi hatalom értelmezése szerint hamis híreket közöl a háborúról, a Novaja Gazeta felfüggesztette működését. A szerkesztőség április 12-én tett kivételt, amikor megjelentettek egy tényfeltáró cikket a Muratov elleni akcióról.

Ebben a nacionalista és veterán katonai körökben mozgó, 41 éves Nyikolaj Trifonovot azonosították elkövetőként. Az akcióról ismeretlen társa készített videófelvételt, ami hamarosan meg is jelent egy oroszpárti Telegram-csatornán azzal a szöveggel, hogy a Muratovhoz hasonló, Ukrajnát támogató embereket meg kell büntetni. „Eljövünk értetek, várjatok csak!!!” - írták, majd másnap törölték a posztot.

A támadás után egy nappal az orosz belügyminisztérium közölte, hogy letartóztattak egy 1984-ben született férfit a támadással összefüggésben, tettestársát pedig még keresik. A Novaja Gazeta szerint valószínűleg az operatőrt foghatták el. A lap egyszer sem utalt arra, hogy az orosz titkosszolgálat állna az akció mögött.

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, munkatársai azóta rendszeresen fenyegetések és támadások áldozatai, de mostanáig egyszer sem kellett felfüggeszteniük a működésüket. 2000-től 2009-ig a lap hat újságíróját ölték meg, köztük Anna Politkovszkaját. Muratov nekik ajánlotta Nobel-békedíját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.