Benyújtotta a kormány az Alaptörvény 10. módosítását az orosz-ukrán háború miatt

május 3., kedd 16:15
11

Kedd délután felkerült a parlament honlapjára az Alaptörvény tizedik módosításáról szóló kormányjavaslat. Ez alapján veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló cikkben (53. cikk) az eddigi „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás” helyébe az orosz-ukrán háború miatt a

szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapásmeghatározás kerülne. Vagyis bővülnének a kormány lehetőségei arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki.

A kormány a veszélyhelyzetben olyan rendeleteket alkothat, amikkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezek 15 napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - a parlament felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

Az indoklás szerint „a szomszédban dúló orosz-ukrán háború humanitárius és gazdasági tapasztalatai szükségessé teszik az alkotmányozó számára, hogy az Alaptörvény tizedik módosításával kibővítse a veszélyhelyzet kihirdethetőségének lehetőségét a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetkörével, amennyiben annak Magyarországra is kiható súlyos következményei vannak”. Mindez „arra ad lehetőséget, hogy a szomszédos országban felmerülő háborús helyzet, fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén a Kormány veszélyhelyzetet hirdethessen, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében”. Megállapítják, hogy a kormány jogi és politikai felelősségébe tartozó kérdés, hogy mely rendkívüli intézkedéseket vezeti be. Két másik módosítóval a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa fogalmát bevezetnék a katasztrófavédelmi törvénybe is. Egyben már beterjesztették a járványhelyzet kivezetéséről szóló javaslatot is.

Az Alaptörvény módosítását a választások utáni első kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely. Akkor a miniszter azt mondta, a kormány az elérhető NATO információk alapján arra számít, hogy még hónapokig vagy akár évekig is eltarthat az ukrajnai háború.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt