Traski Viktor matematikus a kelet-ukrajnai frontról küldött videóban köszönte meg az MTA-nak a díját

háború
2022 május 03., 15:14
comments 6

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok”

– ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Traski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán. De az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató kárpátaljai matematikus a háború miatt nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre.

Küldött viszont egy rövid videót, amiben – miközben a háttérben rakétázás hangja hallatszik – röviden ismertette a kutatásait, és azt mondta, reméli, a járvánnyal és háborúval sújtott időszak után személyesen is be tud majd számolni az eredményeiről az Akadémián.

„Korábban nem szolgált sem a fegyveres erők kötelékében, nem kapott képzést az egyetem katonai tanszékén, így katonai, pláne harctéri tapasztalatokkal nem rendelkezett. Ebből kifolyólag tartalékos sem volt, így a mozgósítás jelenlegi hullámának hatálya alá sem került, azaz tovább folytathatta volna diákjainak oktatását, vagy megfelelő tudományos munkával foglalkozhatott volna… Azonban az orosz katonai betörés első napjaiban az egyetemi tanár önkéntesen jelentkezett a hadkiegészítő parancsnokságon és a 128. sz. hegyi dandár katonája lett” – írta róla az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt