Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megerősítette, hogy valódi az abortuszdöntés felülvizsgálatáról szóló tervezet

külföld
2022 május 04., 04:36
comments 5

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója megerősítette, hogy valódi az a kiszivárgott tervezet, amely szerint a testület megváltoztatná saját, az abortuszt szövetségi szinten alkotmányossá minősítő 1973-as döntését.

A főbíró, John Roberts ugyanakkor hozzátette, hogy még nincs végleges döntés. Azt viszont nem említette, de a dokumentumból kiderül, hogy a tervezet a bíróság többségi véleményét tükrözi. A döntés júliusra várható.

A Politicóhoz eljutott, kiszivárgott tervezetben az olvasható, hogy Samuel Alito bíró szerint az 1973-as Roe kontra Wade döntés „égbekiáltóan téves”. A Roe kontra Wade egy mérföldkőnek számító jogi döntés volt, amelyben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette az abortuszt tiltó texasi statútumot. Ezzel Amerikában gyakorlatilag legalizálták az eljárást, abszolút jogot adva az amerikai nőknek az abortuszhoz a terhesség első három hónapjában. Alito a tervezetben úgy fogalmaz, „itt az ideje, hogy az alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek választott képviselőinek”.

Az abortuszhoz való alkotmányos jog szövetségi szintű védelmének megszűnése az egyes államok hatáskörébe helyezné a döntést, hogy újra betiltják-e az abortuszt, ami az olyan konzervatív vezetésű államok esetében, mint Texas vagy Florida, nagyon is valós veszély.

A dokumentum megjelenése után Joe Biden amerikai elnök arra kérte az amerikai választókat, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon, ha az amerikai legfelsőbb bíróság tényleg eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

Roberts főbíró közleményében "egyedülálló és kirívó jogsértésnek" minősítette a tervezet kiszivárogtatását, és felkérte a Legfelsőbb Bíróság marsallját, hogy indítson vizsgálatot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.