Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megerősítette, hogy valódi az abortuszdöntés felülvizsgálatáról szóló tervezet

május 4., szerda 4:36
7

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója megerősítette, hogy valódi az a kiszivárgott tervezet, amely szerint a testület megváltoztatná saját, az abortuszt szövetségi szinten alkotmányossá minősítő 1973-as döntését.

A főbíró, John Roberts ugyanakkor hozzátette, hogy még nincs végleges döntés. Azt viszont nem említette, de a dokumentumból kiderül, hogy a tervezet a bíróság többségi véleményét tükrözi. A döntés júliusra várható.

A Politicóhoz eljutott, kiszivárgott tervezetben az olvasható, hogy Samuel Alito bíró szerint az 1973-as Roe kontra Wade döntés „égbekiáltóan téves”. A Roe kontra Wade egy mérföldkőnek számító jogi döntés volt, amelyben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette az abortuszt tiltó texasi statútumot. Ezzel Amerikában gyakorlatilag legalizálták az eljárást, abszolút jogot adva az amerikai nőknek az abortuszhoz a terhesség első három hónapjában. Alito a tervezetben úgy fogalmaz, „itt az ideje, hogy az alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek választott képviselőinek”.

Az abortuszhoz való alkotmányos jog szövetségi szintű védelmének megszűnése az egyes államok hatáskörébe helyezné a döntést, hogy újra betiltják-e az abortuszt, ami az olyan konzervatív vezetésű államok esetében, mint Texas vagy Florida, nagyon is valós veszély.

A dokumentum megjelenése után Joe Biden amerikai elnök arra kérte az amerikai választókat, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon, ha az amerikai legfelsőbb bíróság tényleg eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét.

Roberts főbíró közleményében "egyedülálló és kirívó jogsértésnek" minősítette a tervezet kiszivárogtatását, és felkérte a Legfelsőbb Bíróság marsallját, hogy indítson vizsgálatot. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt