Szijjártó szerint akkor támogathatnánk a kőolajembargót, ha az nem érintené a kőolajat

belföld
2022 május 04., 12:42
comments 16

Élőben beszélt a „Brüsszeli szankciós csomag és Magyarország ellátásbiztonságáról" Szijjártó Péter a Facebookon szerdán. A külügyminiszter egy üzbegisztáni reptérről jelentkezett be a két ország közötti stratégiai együttműködést előrelendítő gazdasági vegyesbizottság ülése után.

A hatodik orosz szankciócsomagot szerda reggel ismertette az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. Az embargó legfontosabb pontja az EU teljes függetlenítésének terve az orosz olajtól. Magyarország és Szlovákia akár mentességet vagy haladékot is kaphat, mivel nagyban támaszkodnak az orosz importra.

„Ezekkel az intézkedésekkel együtt tudunk élni, bár nyilván ezek hatékonyságáról lehet vita, de ennek most nincsen itt az ideje, az okoskodásnak, hiszen háború zajlik a szomszédban” - mondta Szijjártó a taskenti repülőtérről. „Viszont” a kőolajszállítások fokozatos leállítása jövő évi határidővel a külügyminiszter szerint egy olyan döntés, ami nem támogatható, mivel Magyarország biztos energiaellátását a szankciócsomag teljesen lerombolná. „Magyarország Oroszországból tud vásárolni jelenleg a gazdaság működtetéséhez elégséges mennyiségű kőolajat”, az országban orosz kőolaj feldolgozására van lehetőség, mondta Szijjártó, aki szerint ez a földrajzi és infrastrukturális valóság.

Ebben a formában tehát a csomagot Szijjártó szerint „felelősen megszavazni nem tudjuk”, csak akkor tudna egyetérteni az intézkedésekkel, „ha a csővezetéken történő kőolajszállítás kivételt jelentene a korlátozások alól”, mondta, majd elstartolt Isztambulba tárgyalni. (Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt