Amerika tagadja, hogy segítené az orosz tábornokok levadászását

háború
2022 május 06., 05:18
comments 4

Az Egyesült Államok valóban megosztja katonai hírszerzési értesüléseit Ukrajnával, de ebbe nem tartozik bele az orosz tábornokok pozíciója, mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Állítása szerint az amerikaiak abba sem szólnak bele, milyen célpontokat válasszon az ukrán hadsereg.

Kirby ezzel a New York Times cikkére reagált, miszerint az Egyesült Államok hírszerzése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az ukránok mostanáig 12 orosz tábornokot öltek meg, ami ritka eseménynek számít a modern háborúkban.

photo_camera John Kirby, a Pentagon szóvivője Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa felelőtlennek nevezte a lap beszámolóját. A hivatal szóvivője szerint azért osztanak meg híreszezési információkat az ukránokkal, hogy segítsenek megvédeni az országukat, nem azért, hogy orosz tábornokokat öljenek meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.