Áprilisban is megállíthatatlan volt a költségvetési hiány növekedése

gazdaság
2022 május 09., 09:49
comments 12

Az éves pénzforgalmi hiányterv 83 százaléka teljesült az első négy hónapban, írja a költségvetési adatok alapján a Portfólió. Áprilisban ugyanis újabb jelentős, 326 milliárd forintos lyuk keletkezett a költségvetésen. A gazdasági lap elemzése szerint hacsak a kormány nem hoz pótlólagos intézkedéseket, akkor jelentősen elszállhat idén a hiány.

A lap által gyűjtött adatok alapján amúgy még soha nem fordult elő ekkora havi negyedik deficit, mint idén. Mint írják, az első negyedéves deficit már 2635,6 milliárd forint, sosem volt még példa hasonlóra. A Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatása szerint a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el.

"A hazai kiadások kapcsán kiemelhető, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. Nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig" - írta a minisztérium, azaz a az év eleji nyugdíjemelések és a 13. havi nyugdíj teljes összegű, a választások elé időzített februári kifizetése lehet mögötte.

A minisztérium közölte azt is, hogy "a háború okozta kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben meg kell őrizni Magyarország stabilitását, ezért a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett", de kérdés, hogy milyen lépéseket terveznek tenni ennek érdekében.

A Portfólió elemzése szerint elemzői körökben konszenzus, hogy a kormány pótlólagos költségvetési lépéseket hozhat a közeljövőben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.