Ugyanolyan rossz véleménnyel vannak a magyarok Ukrajnáról, mint Oroszországról

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 május 09., 04:10
comments 28

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon - ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a 444 megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.

Az 1000 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás részben ismétlése a Medián - szintén a 444 megbízásából készült - 2018. januári felmérésének, és ezzel lehetővé teszi az adatok időbeli változásainak összehasonlítását.

A legkönnyebben levonható általános megállapítás a kutatás alapján az, hogy

a magyarok az elmúlt években még bizalmatlanabbak lettek a nemzetközi környezettel szemben.

2018-ban az látszott, hogy a világ nagyhatalmai közül a nyugat-európai országokról van a magyaroknak a legjobb véleménye (száz fokú skálán Nagy-Britannia 62 pont, Németország 60, Franciaország 55), de ezeket csak nem sokkal követte az Egyesült Államok (54), Kína (51) és Oroszország (48).

Négy éve megállapítható volt, hogy Oroszország megítélése lassan, de egyértelműen javult: 2003-ban csak 36 ponton álltak, 2007-ben már 40-en, 2014-ben 44-en.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt