Ugyanolyan rossz véleménnyel vannak a magyarok Ukrajnáról, mint Oroszországról

POLITIKA
2022 május 09., 04:10
comments 28

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon - ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a 444 megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.

Az 1000 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás részben ismétlése a Medián - szintén a 444 megbízásából készült - 2018. januári felmérésének, és ezzel lehetővé teszi az adatok időbeli változásainak összehasonlítását.

A legkönnyebben levonható általános megállapítás a kutatás alapján az, hogy

a magyarok az elmúlt években még bizalmatlanabbak lettek a nemzetközi környezettel szemben.

2018-ban az látszott, hogy a világ nagyhatalmai közül a nyugat-európai országokról van a magyaroknak a legjobb véleménye (száz fokú skálán Nagy-Britannia 62 pont, Németország 60, Franciaország 55), de ezeket csak nem sokkal követte az Egyesült Államok (54), Kína (51) és Oroszország (48).

Négy éve megállapítható volt, hogy Oroszország megítélése lassan, de egyértelműen javult: 2003-ban csak 36 ponton álltak, 2007-ben már 40-en, 2014-ben 44-en.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.