Kirúgták Spanyolország kémfőnökét a Pegasus-botrány miatt

külföld
2022 május 10., 13:29
comments 1

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt, miután kiderült, hogy a Pegasus szoftverrel spanyol tisztségviselőket figyeltek meg - közölte egy kormányzati forrás kedden a Reuters hírügynökséggel, megerősítve az El Pais napilap értesülését.

Áprilisban a kanadai Citizen Lab digitális jogokkal foglalkozó csoport azt mondta, hogy több mint 60, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram célpontja. Ennek hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti pártja, az ERC, mely a spanyol kisebbségi kormány egyik legfontosabb szövetségese, kijelentette, nem támogatja a kormányt addig, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

A spanyol kormány napokkal az eset után azt jelentette be, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonján Pegasus kémprogramot észlelt.

Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben.
photo_camera Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Esteban 2020 óta volt az ország kémfőnöke, előtte évekig a Nemzeti Hírszerző Központ ügynökeként dolgozott. Múlt héten megjelent a kongresszusban, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők lehallgatására. A bizottságban jelen lévő képviselők szerint Esteban elismerte, hogy a kémügynökség 18 függetlenségpárti vezetőt hallgatott le, de azt mondta, mindig bírósági végzéssel, ahogy azt a törvény előírja. A többi lehallgatásra nem adott magyarázatot. A kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat, de a miniszterelnök mobiltelefonjának feltörése miatt egyre nagyobb a nyugtalanság.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras azt mondta, hogy pártja újra támogatni fogja a kormányt, ha „vállalják a felelősséget”. Az ERC más képviselői azonban szorgalmazzák azt is, hogy oldják fel néhány dokumentum titkosítását, illetve állítsanak fel vizsgálóbizottságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.