Kirúgták Spanyolország kémfőnökét a Pegasus-botrány miatt

május 10., kedd 13:29
1

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt, miután kiderült, hogy a Pegasus szoftverrel spanyol tisztségviselőket figyeltek meg - közölte egy kormányzati forrás kedden a Reuters hírügynökséggel, megerősítve az El Pais napilap értesülését.

Áprilisban a kanadai Citizen Lab digitális jogokkal foglalkozó csoport azt mondta, hogy több mint 60, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram célpontja. Ennek hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti pártja, az ERC, mely a spanyol kisebbségi kormány egyik legfontosabb szövetségese, kijelentette, nem támogatja a kormányt addig, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

A spanyol kormány napokkal az eset után azt jelentette be, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonján Pegasus kémprogramot észlelt.

Mobiltelefonáló nő az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver üzemeltetőjének herzliyai székháza előtt Izraelben. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Esteban 2020 óta volt az ország kémfőnöke, előtte évekig a Nemzeti Hírszerző Központ ügynökeként dolgozott. Múlt héten megjelent a kongresszusban, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők lehallgatására. A bizottságban jelen lévő képviselők szerint Esteban elismerte, hogy a kémügynökség 18 függetlenségpárti vezetőt hallgatott le, de azt mondta, mindig bírósági végzéssel, ahogy azt a törvény előírja. A többi lehallgatásra nem adott magyarázatot. A kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat, de a miniszterelnök mobiltelefonjának feltörése miatt egyre nagyobb a nyugtalanság.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras azt mondta, hogy pártja újra támogatni fogja a kormányt, ha „vállalják a felelősséget”. Az ERC más képviselői azonban szorgalmazzák azt is, hogy oldják fel néhány dokumentum titkosítását, illetve állítsanak fel vizsgálóbizottságot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt