A spanyol miniszterelnök telefonján is megtalálták a Pegasus kémprogramot

külföld
2022 május 02., 12:59
comments 2

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter telefonját is feltörték a Pegasus kémprogrammal, ezt közölte hétfőn a spanyol kormány. A miniszterelnök telefonját 2021 májusában és júniusában, Roblest pedig 2021 júniusában hallgathatták le az izraeli szoftverrel. A spanyol kormány szerint mindkettőjük telefonjáról szereztek is adatokat azok, akik a programot alkalmazták, bár hogy ezek kik lehettek, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy a támadás külföldről érkezhetett, hiszen a spanyol kormánynak engedélyt kellett volna adnia az országon belüli lehallgatásokhoz. A hétfői bejelentés szerint az esetet a legfelsőbb spanyol büntetőbíróság, az Audiencia National fogja vizsgálni.

photo_camera Margarita Robles és Pedro Sánchez Fotó: SEBASTIAN MARISCAL/AFP

A Pegasust nem kell bemutatni a magyar olvasóknak, 2021 nyarán rengeteget lehetett arról olvasni, hogy ez a program hogyan férkőzik be észrevétlenül a megfigyeltek telefonjába, és teszi lehetővé, hogy a megfigyelő mindent lásson, amit a megfigyelt személy a képernyőjén néz, hallhasson, amit a telefon közelében beszél, és még a kameráját is bekapcsolhassa észrevétlenül. A Pegasust elvileg terroristák és szervezett bűnözők megfigyelésére fejlesztették, de ez nem gátolta meg a felhasználókat, hogy politikusok, újságírók, üzletemberek életét figyeljék meg vele.

Magyarországon legutóbb Szilas Cecília volt pekingi nagykövetről derült ki, hogy a telefonszámát kiválasztották a Pegasus kémszoftver célpontjául. De az elmúlt hetekben az is napvilágot látott, hogy Didier Reynerds uniós igazságügyi biztost és Boris Johnson brit miniszterelnök közvetlen kollégáit is le akarták hallgatni.

A programot gyártó NSO elvileg csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el és üzemeltetheti más kormányok részére a kémprogramot. Így tett például Spanyolországban is, nemrég ugyanis kiderült, hogy

a Pegasus programmal hallgattak le függetlenségpárti katalán politikusokat, köztük Pere Aragonèst, Katalónia autonóm közösség elnökét, vélhetően a madridi kormány megbízásából. A katalán politikusok és aktivisták telefonján a kanadai Citizens Lab kutatócsoport azonosította a kémprogramot, amely az egész Pegasus-botrány kirobbantásában is részt vett. Ez a lehallgatás szintén túlmutat azokon a célokon, amikre a Pegasus elvileg használható. Aragonès szerint ezért megsértették a jogait azzal, hogy politikai okokból kémkedtek utána, és a most lehallgatott Margarita Robles lemondását követelte. A spanyol kormány vizsgálatot ígért az ügyben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.