Könyvtárosok, szerzők és kiadók összefogtak az amerikai könyvbetiltási hullám ellen

irodalom
2022 május 10., 15:21
comments 2

Amerikai könyvtárosok, szerzők és kiadók koalíciót hoztak létre az Egyesült Államokban tapasztalható könyvbetiltási hullám ellen.

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, az Amerikai Tanárok Szövetsége és még több mint egy tucat más szervezet Unite Against Book Bans néven lépett akcióba. A kezdeményezéshez olyan híres kiadók is csatlakoztak, mint a Penguin Random House, a Simon & Schuster és a Macmillan, a Szerzők Céhe és a Cenzúra Elleni Nemzeti Koalíció.

Segíteni fognak a közösségeknek, hogy petíciókat fogalmazzanak, kérdőíveket állítanak össze politikai jelölteknek és grafikákat terveznek a közösségi oldalakra.

Deborah Caldwell-Stone, a könyvtárosok szövetsége intellektuális szabadságért felelős irodájának vezetője a nyilatkozatban azt írta:

„Veszélyes időszak ez az olvasóknak és azoknak a közalkalmazottaknak, akik hozzáférést biztosítanak az olvasnivalóhoz. Az olvasók, különösen a diákok nem jutnak hozzá a kritikus információhoz, a könyvtárosokat és a tanárokat azért támadják, mert a munkájukat végzik. Itt az ideje, hogy a politikai döntéshozók megértsék a probléma súlyosságát.”

A könyvtárosok szövetsége a múlt hónapban arról számolt be, hogy 2021-ben kb. 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra, ez a legnagyobb szám, amióta 20 éve elkezdték nyilvántartani a tiltásokat.

photo_camera Illusztráció: Unsplash

„A partnereink és a támogatóink kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a könyvbetiltások végleg befejeződjenek. A kampányban az egyre több támogató a betiltások megakadályozásán fog dolgozni, biztosítva az információhoz való hozzáférést mindenkinek, kiállva a könyvtárak és könyvtárosok fontos munkája mellett” – írta Caldwell-Stone.

Az amerikai könyvtári szövetség listáján, amin az utóbbi időben az USA-ban betiltott vagy politikai kritikával illetett könyvek szerepelnek, a Harry Potter-sorozat hét kötete és Harper Lee világhírű regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! is helyet kapott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.