Tűzparancsot kapott a hadsereg a fosztogatók lelövésére Srí Lankán

május 11., szerda 15:06

A biztonsági erők nagy erőkkel vonultak ki Srí Lanka-szerte, és parancsot adtak a fosztogatók lelövésére, miközben folyamatosan zajlanak a tiltakozások a kormány válságkezelési stratégiája ellen.

Kedden megrohamozták a lemondott Srí Lanka-i miniszterelnök, Mahinda Radzsapaksza rezidenciáját, és a hadseregnek kellett kimenekíteni. Radzsapaksza egy haditengerészeti bázison húzta meg magát, miután hétfőn lemondott, amikor az üzemanyag- és élelmiszerhiány miatt kirobbantak a zavargások, melyekben legalább kilenc ember meghalt és mintegy kétszázan megsebesültek. Az egész akkor kezdődött, amikor a kormány támogatói megtámadták a tüntetőket, akik azt követelik, a miniszterelnök és öccse, Gotabaja Radzsapaksza államfő távozzon a hivatalából.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Az országos kijárási tilalom ellenére már második éjszakája gyújtogatnak a tüntetők, Colombo közelében boltokat és egy üdülőhelyet is felgyújtottak, ami Mahinda Radzsapaksza volt miniszterelnök fiának tulajdonában van.

Ellenzéki politikusok arra figyelmeztettek, hogy az erőszakot azért provokálták ki, hogy a hadseregnek ürügyet adjanak a hatalom átvételére. A lehetséges puccsról szóló pletykákat táplálja a páncélozott járművek és katonák jelenléte az utcákon.

A hadsereg azonban tagadta, hogy ilyen lépést terveznének. "Ha az országban veszélyes helyzet áll elő, a hadsereg felhatalmazást kap arra, hogy kezelje azt" - mondta Kamal Gunaratne védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón. "Soha ne gondolják, hogy megpróbáljuk magunkhoz ragadni a hatalmat. A hadseregnek nincsenek ilyen szándékai". (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt