Tűzparancsot kapott a hadsereg a fosztogatók lelövésére Srí Lankán

külföld
2022 május 11., 15:06

A biztonsági erők nagy erőkkel vonultak ki Srí Lanka-szerte, és parancsot adtak a fosztogatók lelövésére, miközben folyamatosan zajlanak a tiltakozások a kormány válságkezelési stratégiája ellen.

Kedden megrohamozták a lemondott Srí Lanka-i miniszterelnök, Mahinda Radzsapaksza rezidenciáját, és a hadseregnek kellett kimenekíteni. Radzsapaksza egy haditengerészeti bázison húzta meg magát, miután hétfőn lemondott, amikor az üzemanyag- és élelmiszerhiány miatt kirobbantak a zavargások, melyekben legalább kilenc ember meghalt és mintegy kétszázan megsebesültek. Az egész akkor kezdődött, amikor a kormány támogatói megtámadták a tüntetőket, akik azt követelik, a miniszterelnök és öccse, Gotabaja Radzsapaksza államfő távozzon a hivatalából.

photo_camera Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Az országos kijárási tilalom ellenére már második éjszakája gyújtogatnak a tüntetők, Colombo közelében boltokat és egy üdülőhelyet is felgyújtottak, ami Mahinda Radzsapaksza volt miniszterelnök fiának tulajdonában van.

Ellenzéki politikusok arra figyelmeztettek, hogy az erőszakot azért provokálták ki, hogy a hadseregnek ürügyet adjanak a hatalom átvételére. A lehetséges puccsról szóló pletykákat táplálja a páncélozott járművek és katonák jelenléte az utcákon.

A hadsereg azonban tagadta, hogy ilyen lépést terveznének. "Ha az országban veszélyes helyzet áll elő, a hadsereg felhatalmazást kap arra, hogy kezelje azt" - mondta Kamal Gunaratne védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón. "Soha ne gondolják, hogy megpróbáljuk magunkhoz ragadni a hatalmat. A hadseregnek nincsenek ilyen szándékai". (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.