Attól tart az EU-s biztos, hogy a britek egyoldalúan visszaállítanák az ír-észak-ír határt

külföld
2022 május 12., 12:30
comments 3

Továbbra is komoly feszültségforrás az Észak-Írországot Írországtól elválasztó határ esetleges visszaállítása. Most az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, Maros Sefcovic szólalt meg az ügyben, miután tárgyalásokat folytatott Liz Truss brit külügyminiszterrel csütörtökön.

Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Királyság kormánya a Brexit feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásában az egyoldalú megoldások útjára kíván lépni.A probléma abból adódik, hogy az Egyesült Királyság kilépésekor az észak-ír terület harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Ehhez még az 1998-as nagypénteki megállapodás kötötte a briteket, amely szerint Írország és Észak-Írország között kedvezőbb feltételekkel lehet vállalkozni és kereskedelmet folytatni. Ahhoz, hogy megmaradhassanak ezek a több mint húszéves eredmények, amelyek biztosították a békét az észak-ír területen, a Brexit során 64 oldalas jegyzőkönyvet csatoltak. Ennek végrehajtása azonban azóta is várat magára. A britek problémája az, hogy a jegyzőkönyv nyomán a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én.
photo_camera A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban. Fotó: Paul Faith/AFP

Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost, korábbi brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

A mostani, a brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után az EU biztosa azt mondta, „az egyoldalú fellépés, mely elutasítja a nemzetközi megállapodást, elfogadhatatlan”. Szerinte egy ilyen lépés aláásná az EU és az Egyesült Királyság közötti bizalmat, valamint veszélyeztetné a felek végső célkitűzéseit, köztük az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat nehezen megszerzett eredményeinek megőrzését, valamint a jogbiztonságot és kiszámíthatóságot az észak-írországi emberek és vállalkozások számára. Aláásná továbbá azokat a feltételeket is, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy Észak-Írország továbbra is hozzáférjen az EU egységes piacához.

Az EU legutóbb februárban javasolt ütemtervet az észak-írországi emberek és vállalkozások által felvetett, megoldatlan gyakorlati kérdésekről folytatott intenzív megbeszélésekre. A javaslatokra az EU még mindig várja a brit fél válaszát - mondta Maros Sefcovic.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.