Letartóztattak két francia állampolgárt Iránban

május 12., csütörtök 17:31
1

Letartóztattak két francia állampolgárt Teheránban. Az esetről az állami televízió is beszámolt Iránban a hírszerzési minisztériumra hivatkozva. Ott azt állították, hogy a franciák külföldi hírszerző szolgálatokkal együttműködve „káoszt és társadalmi rendbontást szerveztek, amelynek célja Irán destabilizálása”.

Ezzel párhuzamosan Párizsban beidézték az iráni nagykövetség egy magas rangú diplomatáját, hogy tisztázzák az esetet. A francia szervek szerint az irániak hamisan vádolják állampolgáraikat kémkedéssel.

Egy tanárszakszervezet szövetségi titkára a Reutersnek azt mondta, valószínűleg egy kollégájáról és annak férjéről van szó, akik nyaralni mentek a közel-keleti országba.

A brit hírügynökség utal rá, hogy ez az eset éppen akkor történik, amikor az iráni vezetés újraéleszteni készül a 2015-ös atomalkut az Egyesült Államokkal, amelyet Donalt Trump mondott fel elnöksége idején. Jogvédő csoportok azzal vádolják Iránt, hogy az ilyen letartóztatásokkal próbál engedményeket kicsikarni más országoktól. Irán többször visszautasította a vádakat.

(borítókép: Iranian Presidency / Handout / Anadolu Agency)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt