Letartóztattak két francia állampolgárt Iránban

külföld
2022 május 12., 17:31
comments 1

Letartóztattak két francia állampolgárt Teheránban. Az esetről az állami televízió is beszámolt Iránban a hírszerzési minisztériumra hivatkozva. Ott azt állították, hogy a franciák külföldi hírszerző szolgálatokkal együttműködve „káoszt és társadalmi rendbontást szerveztek, amelynek célja Irán destabilizálása”.

Ezzel párhuzamosan Párizsban beidézték az iráni nagykövetség egy magas rangú diplomatáját, hogy tisztázzák az esetet. A francia szervek szerint az irániak hamisan vádolják állampolgáraikat kémkedéssel.

Egy tanárszakszervezet szövetségi titkára a Reutersnek azt mondta, valószínűleg egy kollégájáról és annak férjéről van szó, akik nyaralni mentek a közel-keleti országba.

A brit hírügynökség utal rá, hogy ez az eset éppen akkor történik, amikor az iráni vezetés újraéleszteni készül a 2015-ös atomalkut az Egyesült Államokkal, amelyet Donalt Trump mondott fel elnöksége idején. Jogvédő csoportok azzal vádolják Iránt, hogy az ilyen letartóztatásokkal próbál engedményeket kicsikarni más országoktól. Irán többször visszautasította a vádakat.

(borítókép: Iranian Presidency / Handout / Anadolu Agency)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.