Ukrajna fenntartott helyet szeretne magának az Európai Unióban

május 12., csütörtök 11:06
2

Ukrajna fenntartott helyet szeretne az Európai Unióban, még akkor is, ha a teljes jogú tagság megszerzése időbe telhet – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

„Itt nem Ukrajna lehető leggyorsabb uniós tagságáról van szó. De ami nagyon fontos számunkra, az az, hogy ezt a helyet Ukrajnának tartsák fenn” - tette hozzá. - „Gyakran halljuk azt, hogy Ukrajna Európához tartozik, az európai család része, és most ennek a helynek a fenntartásáról van szó.”

Az ukrán külügyminiszter mostani kijelentése arra jött válaszul, hogy Emmanuel Macron francia elnök a hét elején arra figyelmeztetett, hogy egy olyan jelöltnek, mint Ukrajna, „évtizedekbe” telhet, hogy csatlakozzon az EU-hoz. Macron ezért inkább azt javasolta, hogy egy szélesebb európai közösséget hozzanak létre, amibe a Brexit utáni Egyesült Királyság is beletartozhat.

Kuleba viszont úgy reagált, hogy erről az ,,európai klubról” nem rendelkezik annyi információval, hogy érdemben reagáljon, de úgy vette ki Macron szavaiból, hogy ez a szélesebb közösség nem jelenti azt, hogy ne lehetnének előbb-utóbb uniós tagok is. Majd hozzátette, hogy Ukrajna integrációjának semmilyen más alternatívája nem elfogadható, csak az Európai Unióhoz való csatlakozás. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt