Az EU külügyminiszterei nyilvánosan próbálnak nyomást gyakorolni Magyarországra

május 16., hétfő 9:34
27

A Reuters beszámolója szerint a cél az volt, hogy Magyarország vonja vissza az Oroszországgal szemben javasolt olajembargóval szembeni vétóját. Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis azt mondta, a blokkot „egy tagállam tartja túszként fogva”.

Az Európai Bizottság által május elején javasolt embargó az eddigi legszigorúbb szankció lenne, de tenne kivételeket azoknak a tagállamoknak, melyek a legjobban függnek az orosz olajtól.

Magyarország több száz millió eurót kér azért, hogy az EU enyhítse az orosz nyersolajról való lemondás költségeit. Az EU mind a 27 tagállamának bele kell egyeznie az embargóba, hogy az megvalósulhasson.

Az Unió miniszterei Ausztriától Észtországig azt mondják, akkor is lesz olajembargó, ha hosszabb ideig tart a megállapodás.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által már bevezetett olajembargót tartják a legjobb módszernek arra, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a múlt héten jelezte, hogy a hétfői találkozó lehetett volna az áttörés pillanata. Hétfőn azt mondta, hogy mindent megtesz a helyzet feloldása érdekében.

Egyes diplomaták most a május 30-31-i csúcstalálkozót tartják a pillanatnak, amikor megállapodás születhet az orosz olajra vonatkozó, valószínűleg hat hónapos, fokozatos tilalomról, Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság számára hosszabb átmeneti időszakkal.

Szijjártó Péter hétfő reggel ezt írta Facebook-oldalára: „Ma kemény nap lesz Brüsszelben. A külügyminiszterek tanácskozásán napirenden lesznek a szankciók és a Nyugat-Balkán helyzete is”.

(Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt