Oroszpárti hackerek meg akarták akadályozni, hogy az ukrán együttes nyerje az Eurovíziót

ZENE
2022 május 16., 12:34
comments 3

Orosz és oroszpárti hacker csoportok próbálták megtámadni az Eurovíziós dalfesztivál rendszerét, ezzel megakadályozva, hogy az ukrán Kalush Orchestra nyerje meg a dalversenyt - írja a BBC. Az olasz rendőrség azt közölte, hogy a Killnet nevű hacker csoport túlterheléses (DDoS) támadásokkal próbálta megakasztani a közönségszavazás alatt az Eurovízió hálózatát, de sikerült kezelni a helyzetet.

A Killnet-csoport a túlterheléses támadások specialistája, ilyennel már több nyugati kormány rendszereit próbálták megbénítani. A csoport májusban több olasz állami intézmény, így a szenátus, az alsóház és az állami egészségügyi szolgáltató honlapját is megbénította. A román hírszerzés szerint az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta a csoport már román, észt, lengyel, cseh és amerikai oldalakat is megtámadott.

Az ukrán Kalush Orchestra fölényesen nyerte a 2022-es Eurovíziós dalfesztivált Stefania című dalukkal. A győzelmet a közönségszavazatoknak köszönhette az etnorapper csapat, ezekkel tudták megelőzni a zsűri szavazataival vezető brit Sam Rydert. A Kalush tagjai azzal is felhívták magukra a figyelmet, hogy miután eljátszották a számukat a döntőben, a frontember azt kérte a nézőktől, segítsék Ukrajnát, Mariupolt és az Azovsztal gyár védőit. Ezzel azt kockázatták, hogy kizárják őket a versenyből, de mint mondták, egyáltalán nem érdekelte őket, ha kiesnek, számukra fontos volt, hogy egy ilyen nézett műsorban kiabálják a mikrofonba az üzenetüket.

Azóta meg is jelent az amúgy még a háború előtt írt, a frontember édesanyjáról szóló Stefania új klipje, amiben a háború sújtotta Ukrajna és harci felszerelésben lévő nők láthatók, miközben a Kalush tagjai kibombázott épületekben rappelnek.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.