Lavrov szerint Olaf Scholz hatalomra jutásával Németország elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is

háború
2022 május 17., 16:22
comments 16

Németország Olaf Scholz kancellár és a jelenlegi kormány hatalomra jutásával elveszítette az önállóság utolsó jegyeit is – mondta Szergej Lavrov egy hétfői moszkvai ismeretterjesztő ifjúsági fórumon.

Az EU összeolvad a NATO-val

Az orosz külügyminiszter azt mondta, az EU-ban valószínűleg csak Emmanuel Macron francia elnök „próbál még valahogy az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszélni”, de biztos benne, hogy ezt nem fogják megengedni a kontinensnek. Lavrov szerint az EU mindinkább összeolvad a NATO-val, amiből nem is csinál titkot, és Scholz kancellár eltűrte a berlini ukrán nagykövet vele szembeni modortalanságát.

A finn és svéd NATO-csatlakozás egy Washington által kilobbizott geopolitikai lépés

A finn és a svéd NATO-csatlakozásról Lavrov azt mondta, a szövetség már évek óta számba veszi a két ország területét a keleti terjeszkedésre vonatkozó katonai tervei során, ezért a belépésük ebben az értelemben valószínűleg nem jelent nagy különbséget. Közölte, hogy Moszkva Finnország és Svédország csatlakozásában egy Washington által kilobbizott geopolitikai lépést lát, Oroszország elrettentésével és a szövetség tevékenységének az Északi-sarkvidékre való kiterjesztésével kapcsolatban.

Lavrov logikátlannak nevezte a finn érvelést, ami elismeri, hogy Moszkva részéről nem áll fenn fenyegetés Helsinkivel szemben, de rámutat, hogy változik az európai biztonsági helyzet. Azt ígérte, Oroszország figyelni fogja, hogy a NATO hogyan használja fel Finnország és Svédország területét, és „levonja a következtetéseit”.

A Nyugat egyáltalán nem hajlandó az együttműködésre

Szerinte a Nyugat minden téren igyekszik megalapozni a dominanciáját, de Oroszország, Kína és más, önbecsüléssel rendelkező országok mindent megtesznek azért, hogy „kulcsfontosságú ágazataik ne függjenek azoktól, akikről bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem hajlandók az együttműködésre”. Azt jövendölte, hogy a világ többpólusú lesz, és szerinte Moszkvának lényegében nincs miről beszélnie a Nyugattal, ami bojkottál minden kapcsolatfelvételt.

photo_camera Szergej Lavrov március 10-én a törökországi Antalyában Fotó: Ozan Kose/AFP

Rjabkov: Oroszország nem hagyja magát provokálni

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 hírcsatorna adásában azt mondta: Oroszország a provokációk ellenére sem kívánja megadni a Nyugatnak azt az örömöt, hogy felmondja a NATO-val kötött Alapokmányt. Szerinte a szövetségen belül „nevetséges belső vita” folyik arról, hogy a júniusi madridi csúcson elfogadni tervezett döntések a keleti szárny tovább erősítéséről vajon összhangban állnak-e a dokumentummal.

Peszkov: A Nyugat hibrid háborút indított Moszkva ellen

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a fórumon azt mondta:

„Időnként úgy tűnik, hogy Oroszország puszta létezése is jelentős irritációt jelent a kollektív Nyugat számára, és hajlandók bármit megtenni annak megakadályozása érdekében, hogy úgy fejlődjünk, ahogyan szeretnénk, és úgy éljünk, ahogyan szeretnénk.”

Megismételte azt a Moszkvában gyakran hangoztatott tézist, miszerint a Nyugat hibrid háborút indított Moszkva ellen: „Nem csak az amerikai és a brit tanácsadókról van szó, akik megmondják a fegyveres ukrán nacionalistáknak, hogy mit tegyenek, és akik hírszerzési információkat adnak nekik és így tovább. Nem, ez egy diplomáciai háború, ez egy politikai háború, ez egy kísérlet arra, hogy elszigeteljenek minket a világban, ez egy gazdasági háború.”

Szerinte Oroszország győzni fog az Ukrajna elleni háborúban, ami a tervek szerint halad, és az ország át fogja vészelni a konfrontációt a nyugati országokkal, mert mindene megvan hozzá. „Meg vagyok győződve arról, hogy minden háború békével végződik. És ez a béke olyan lesz, ahol meghallják a hangunkat, ahol kényelmesen érezzük magunkat, ahol biztonságban leszünk, és ahol magabiztosan állhatunk a saját lábunkon” – mondta Peszkov.

A „mesterien, vérszomjasan megrendezett” bucsai incidens

A Kijev melletti Bucsa lakosai ellen elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban azt mondta: „mesterien, vérszomjasan megrendezett” incidensről van szó és „nyilvánvaló, hogy ukrán szakemberek maguktól aligha dolgozhattak volna ilyen profi módon”. Pártatlan és független vizsgálatot sürgetett, ami fényt derít a tragédiára. Nehezményezte, hogy az ott történtekkel kapcsolatos „hazugságokat” mind a média, mind a politika átvette.

Patrusev: A Nyugat meg kívánja teremteni a feltételeket egy általa irányított rezsim létrehozásához Oroszországban

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a testület tudományos tanácsának ülésén azt állította, hogy a Nyugat meg kívánja teremteni a feltételeket egy általa irányított rezsim létrehozásához Oroszországban, ahogyan azt Ukrajnában és más országokban tette. Szerinte a megelőző lépésként megindított orosz „különleges hadművelet” meghiúsította e terveket. Azt állította, hogy a Nyugat ösztönzésére Kijev nagyszabású erőszakos akció végrehajtására készült Kelet-Ukrajnában.

Oroszirtó neoliberális fasizmus

„Fontos megérteni, hogy az országunk elleni globális agressziónak nemcsak politikai és gazdasági, hanem ideológiai dimenziója is van. Az Oroszország ukrajnai különleges katonai művelete körüli helyzet azt mutatja, hogy a kollektív Nyugat neoliberalizmusa a szemünk előtt alakul át a neoliberális fasizmus ideológiájává, aminek elsődleges célja az orosz világ kiirtása”

– mondta. Szerinte a nyugati országok a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekre és kultúrára gyakorolt hatást az ország megfékezése és megsemmisítése egyik fő mechanizmusának tekintik.

Rudenko: Az ukránok a minszki megállapodásokat „szó szerint az aláírásuk pillanatától kezdve kezdték megszegni”

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ-nak adott interjúban azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy megpróbálja felhígítani az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon a korábbi szakaszokban már elfogadott rendelkezéseket. Szerinte Kijevnek „nagy tapasztalata van ilyen ügyben”, mivel a minszki megállapodásokat Ukrajnában „szó szerint az aláírásuk pillanatától kezdve kezdték megszegni”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.