Navracsics ki szeretné deríteni, vajon miért akadtak el az uniós pénzek

POLITIKA
2022 május 17., 18:48
comments 16

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszternek kijelölt Navracsics Tibor veol.hu-nak beszélt arról, hogyan lehetne megegyezni az EU-ben a helyreállítási alap forrásainak kifizetéséről. (A lengyeleknek ez épp most sikerült.)

A többéves pénzügyi keret és az újjáépítési alapból származó források megszerzéséhez alá kell írnunk két megállapodást.

Az elsődleges célom az lesz, hogy Brüsszellel felvéve a kapcsolatot megtudjam, melyek az okai az elakadásnak, és próbáljuk elhárítani az akadályokat. Örülnék, ha a forrásokat minél gördülékenyebben biztosíthatnánk. Azt követően azon dolgozunk, hogy a megítélésünk javuljon.

A hazánkban elindult fejlesztéseket ezekből az alapokból kell finanszírozni, ezért minél hamarabb kellenek az uniós források” - mondta a volt uniós biztos.

photo_camera Fotó: Navracsics Tibor/Facebook

Az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet még mindig nem fogadta el, a kormánynak már egy éve nem sikerül olyan tervet leadnia, ami a Bizottság szerint megfelel a tagállamok által felállított kritériumoknak. A magyar kormány mindezt többnyire azzal magyarázta, hogy az EU a gyermekvédelmi törvény miatt nem hagyta jóvá a tervet, de már Ursula von der Leyen is elmondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány. Orbán Viktor egy márciusi levelében a kritériumok lazítását kérte.

Az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, de ez a jelenlegi EU-s szabályok szerint idénre 5100 milliárd körülire zsugorodott a 2021-es, kedvező magyar GDP-adatok miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.