Oroszországban engedélyezték a légzsák és ABS nélküli autók gyártását

május 17., kedd 6:52
34

Oroszország engedélyezte az Euro 0-s besorolású autók egyszerűsített modelljeinek, valamint a légzsákok, blokkolásgátló (ABS), dinamikus stabilizáló rendszer (ESP) és más, a szankciók miatt nem elérhető, életmentő rendszerek nélküli autók gyártását. Az erről szóló rendeletet Mihail Misusztyin miniszterelnök írta alá, és 2023. február 1-jéig érvényes.

Szovjet, román és kelet-német autók egy német kereskedésben. Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Pjotr Skumatov, a Blue Vetters Society mozgalom koordinátora valószínűnek tartja, hogy az autótulajdonosok maguk fogják beszerezni a légzsákokat, ugyanis az összes Oroszországban gyártott autó két légzsákkal van felszerelve.

Egy másik probléma, hogy már Oroszországban is érvényes az Euro 0-tól 5-ig terjedő környezetvédelmi szabvány. Szergej Aszlanian autóipari szakértő az orosz Insidernek azt mondta, hogy az Euro 0-s besorolás karburátoros autókat jelent, de már nincsenek karburátoros üzemek, a Dimitrovgrádi Autóaggregátumgyár is bezárt, ami karburátorokat szállított a Zsiguli, a Moszkvics és a Volga számára. Szerinte ezek az egyszerűsített modellek körülbelül egy lovasszekérrel érnek fel. „Külsőre talán modernnek tűnnek, de (...) majd meglátjuk, mi lesz a motorháztető alatt. Nem rendelkezik majd életmentő rendszerekkel. (...) Az olyan dolgok, mint az ABS és az ESP nagyon fontosak, és sok országban nem véletlenül kötelezőek” - mondta Aszlanian.

A fogyasztók sem lesznek képesek legalább Euro 2-es kategóriájúvá fejleszteni az autókat, ahhoz ugyanis passzív katalizátorra van szükség, és azt sehol sem lehet beszerezni, mert Oroszország sem gyártja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt