Irreálisnak és erkölcstelennek látják uniós diplomaták, hogy Szijjártó 15-18 milliárd eurót várna az olajembargóért

május 18., szerda 5:12
25

„Ha ilyen magasra teszik a lécet, hol lesz a középút? Mindannyian megoldást akarunk találni Magyarország gazdasági problémáira, de ilyen összegekről szó sem lehet” - idézi egy uniós diplomata véleményét a Politico, miután Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, 15-18 milliárd euróból lehetne modernizálni a magyar energiaszerkezetet, hogy vállalható legyen az orosz olajembargó.

A lap szerint a magyar kormány hajthatatlansága miatt egyre többen kételkednek az Európai Unióban, leállítják-e valaha az Oroszországból érkező olajszállítást, amivel jelenleg is hozzájárulnak az ukrajnai háború költségeihez. Egy másik diplomata erkölcstelennek nevezte Szijjártó nyilatkozatát, szerinte háború idején nem ilyen típusú alkudozásokra van szükség.

Szijjártó hétfőn azt mondta az uniós külügyminiszteri csúcs után:

„Az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is a beruházások finanszírozására és az áremelkedés kompenzációjára vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben.”

Néhány mondattal később úgy folytatta, nem valószínű, hogy ilyen támogatásra tenne javaslatot az Európai Bizottság, ezért „ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, adjon mentességet a csővezetékes szállításra”.

15-18 milliárd euró nagyon sok pénz ahhoz képest, hogy Szijjártó néhány nappal korábban arról beszélt az El Paísnak: összesen 700-750 millió euróra lenne szükség az orosz olaj magyarországi kiváltására.

Szijjártó Péter Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Az Európai Bizottság április 4-én nyújtotta be az új szankciókról a javaslatot, de továbbra sincs megegyezés róla. Több ország is hosszabb átmenetet akart, Szlovákia, Csehország és Magyarország jelentős kedvezményeket ki is harcoltak már maguknak - Magyarország például egészen 2025 elejéig vehetne orosz olajat, szemben a tagállamok nagy többségével, amelyek már jövőre sem vásárolhatnának belőle. Ez hatalmas üzleti lehetőség lenne a MOL-nak is.

Hétfőre nyilvánvalóvá vált, hogy csak Magyarország elégedetlen a felajánlott kedvezménnyel, és egyedüliként blokkolja a szankció kivetését. Az Orbán-kormány eddig egyetlen szankciót sem vétózott egyedül.

Josep Borell uniós külügyi főképviselő szerint egy-két hétre lehet szükség, mire olyan ajánlatot tesznek a magyaroknak, amit a többi tagállam is elfogad.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt