LMP: Magyarországon akkor lehet népszavazás, ha a Fidesz azt a saját szempontjából előnyösnek tartja

POLITIKA
2022 május 18., 19:50
comments 2
  • Az LMP szerint az Alkotmánybíróság döntése után egyértelmű: a Fidesz meggyőződése, hogy – legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki kezdeményezés – Magyarországon akkor lehet népszavazást tartani, amikor a Fidesz ezt a saját szempontjából előnyösnek tartja.
  • A DK szerint „Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát”.

Az ellenzéki pártok a közleményükben arra reagáltak, hogy az Alkotmánybíróság döntése szerint nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében.

photo_camera Karácsony Gergely főpolgármester a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek leadásán a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2022. január 21-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

LMP: Nevetséges a 3 hónapos álláskeresési járadék, amikor a munkakeresés átlagos ideje 1,5 év

Az LMP szerint teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz azért nem akarja a referendumot, mert pontosan tudja, hogy a magyar emberek többsége azt gondolja: a Fudan Egyetem megépítésénél fontosabb, hogy a magyar diákoknak legyen elég kollégiumi férőhely, ahogy azzal is egyetértenek, hogy nevetséges 3 hónapra adni álláskeresési járadékot egy olyan országban, ahol a munkakeresés átlagos ideje 1,5 év.

„A Fidesz megpróbálhatja elkaszálni annak a lehetőségét, hogy a többség egyértelműen ki tudja fejezni ebben a két kérdésben az álláspontját, de nem tud változtatni azon a tényen, hogy ezekben a kérdésekben az álláspontja mögött nincs társadalmi támogatottság. Mi pedig meg fogjuk találni azokat az eszközöket”, amikkel „a többség álláspontjának érvényt tudunk szerezni” – írta Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő.

DK: Orbán törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője és pártigazgatója hétfőn azt mondta a parlamentben, hogy „amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson”.

„Friss hír, hogy a fideszes tagokkal feltöltött Alkotmánybíróság elkaszálta az ellenzék népszavazási kezdeményezését” – közölte most Sebián-Petrovszki László, aki szerint nem kellett sokat várni, hogy „az Orbán-rendszer megerősítse, amit a Demokratikus Koalíció képvisel: Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt