Timothy Snyder: Putyin a virtuális valóságban uralkodik, ahol mindig megváltoztatja a témát

háború
2022 május 19., 10:13
comments 13

Timothy D. Snyder – aki néhány éve teljes magabiztossággal levezette, hogy Vlagyimir Putyin az 1920-as években kiérlelt fasizmus programját tudatosan valósítja meg – most arról írt a Twitteren, hogy mire lehet számítani Putyintól. A Yale-en tanító amerikai történész, Közép- és Kelet-Európa egyik legkiválóbb elemzője 17 twittben foglalta össze, mi várható.

Szerinte értelmetlen Putyint megóvni attól a felismeréstől, hogy veszít. Erre ő maga fog rájönni, és meg fogja védeni magát.

Az oroszok nincsenek sarokba szorítva. Az orosz hadsereg nincs sarokba szorítva. Ez egy megszálló erő. Ha vereséget szenvednek, az egységek egyszerűen visszavonulnak a határon át Oroszországba.

Putyin a virtuális valóságban uralkodik, ahol mindig van menekülési útvonal. Ukrajnában nem lehet sarokba szorítani, mert Ukrajna valóságos hely.Snyder szerint más társadalmakban az emberek nehezen tudják felfogni, hogy Putyin olyan diktátor, aki irányítja az országa médiáját, és a témát megváltoztatva uralkodik. Putyin állandóan témát vált: amikor Oroszország legutóbb megtámadta Ukrajnát (Snyder vélhetően a Krím elfoglalására gondolt), a médiája egyik napról a másikra témát váltott, és Szíriáról kezdett beszélni, az oroszok pedig mentek vele.

Amikor Oroszország idén februárban lerohanta Ukrajnát, a média gyorsan átállt arról, hogy az invázió lehetetlen, arra, hogy elkerülhetetlen, az oroszok pedig elfogadták a váltást.

Ha Oroszország a valóságban vereséget szenved, Putyin simán győzelmet hirdet a televízióban, és az oroszok hinni fognak neki, vagy úgy tesznek, mintha hinnének, ehhez pedig nincs szüksége a mi segítségünkre.

Snyder azt írja, értelmetlen a valós világban „menekülőutat” kínálni, amikor Putyinnak nem kell más, csak egy virtuális világ, amit teljesen ő irányít. Menekülőútról beszélve csak nevetnivalót adunk az orosz vezetőknek az egyébként nehéz időkben.

Timothy Snyder 2015. október 17-én.
photo_camera Timothy Snyder 2015. október 17-én. Fotó: Susannah V. Vergau/DPA/AFP

Az biztos, hogy Putyin tévedhet, és túl sokáig vár a virtuális világ győzelmének kihirdetésével. Ebben az esetben elveszíti az erejét, de nem menthetjük meg őt egy ilyen téves ítélettől, és tévedés lenne próbálkozni vele.

Putyin hatalma a média felett teljes lesz mindaddig, amíg meg nem szűnik. Nincs olyan, hogy a való világban tett cselekedeteink ebben változást hoznának. A menekülőútjaink feleslegesek vagy nem relevánsak.

Groteszk arra kérni az ukránokat, hogy igazítsák a háborúval kapcsolatos döntésekeit az orosz televíziós producerekhez, akik amúgysem a való világból kapják az iránymutatást – írja Snyder, aki szerint ha félreértik Oroszországot a „sarokba szorítás” és a „menekülőutak” kliséivel, akkor a háború tovább tart, mivel „elvonja a figyelmet az orosz vereség egyszerű szükségszerűségéről.

Ukrajna egészen más történet: Zelenszkij Putyinnal ellentétben demokratikusan megválasztott elnök, felelősnek érzi magát a népéért, és egy olyan világban kormányoz, ahol mások is számítanak.

Ukrajnának van sajtója, amit nem a kormány irányít. Zelenszkij nem tud egyszerűen témát váltani. Minden fontosabb döntésbe be kell vonnia az embereit. Putyinnal ellentétben neki párbeszédet kell folytatnia a népével, hogy véget vethessen ennek a háborúnak. Ezért segítségre van szüksége, mind a háború megnyeréséhez, mind ahhoz, hogy el tudja mondani az ukránoknak, mi következik.

Az orosz katonákkal ellentétben az ukránoknak nincs hova menniük, nem tudnak csak úgy hazamenni. A háborút az ő országukban vívják. Vissza fognak térni az otthonaikba és újjáépítik azokat.

A háború befejezése azt jelenti, hogy többet kell gondolni az ukrán népre és a jövőjére, és kevesebbet kell aggódni olyan problémákon, amikkel Putyinnak valójában nem is kell szembenéznie – írja Timothy Snyder.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.