Oklahomában Texas mintájára teljesen betiltanák az abortuszt

külföld
2022 május 20., 05:34
comments 2

Az oklahomai törvényhozók benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami teljesen betiltaná az abortuszt a fogantatás pillanatától kezdve. Ez a kritikusok szerint a legszigorúbb ilyen intézkedés az Egyesült Államokban.

Abortusz csak abban az esetben lenne végezhető, ha a terhesség veszélyeztetné a nő életét, vagy erőszakból vagy vérfertőzésből fogant a gyerek.

A törvényjavaslatot elsöprő többséggel fogadták el csütörtökön. A javaslat a texasi abortuszellenes törvény mintájára készült, amely lehetővé teszi, hogy bárki polgári bíróságon perelje az abortuszszolgáltatókat.

A törvényjavaslatot még alá kell írnia az állam republikánus kormányzójának, aki viszont korábban kijelentette, hogy jóváhagy minden, az asztalára kerülő abortuszellenes jogszabályt.

A törvényjavaslat azután érkezett, hogy kiszivárgott egy dokumentum, mely szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítheti az 1973-as döntést, amely országosan legalizálta az abortuszt, és újra az államok hatáskörébe helyezné a szabályozást.

A demokraták a múlt héten megpróbáltak elfogadtatni egy törvénytervezetet, amely a kritikusok szerint lehetővé tenné az abortuszt a terhesség mind a kilenc hónapjában. A republikánusok azonban ezt elkaszálták.

Jelenleg az Egyesült Államokban a terhesség 24. hetéig lehet legálisan abortuszt végezni a legtöbb államban. A közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége támogatja az abortuszhoz való hozzáférést, de a támogatottság egyre csökken, minél inkább kitolódik a beavatkozás időpontja. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt