Zelenszkij és Macron is levélben gratulált Novák Katalinnak

május 20., péntek 12:43
2

Számos ország vezetője gratulált a napokban Novák Katalinnak, a május 14-én beiktatott új köztársasági elnök a Facebook-oldalán osztotta meg ezeket a leveleket. Diplomáciai szempontból a legérdekesebb ezek közül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Emmanuel Macron francia elnök levele.

Zelenszkij szerint Novák az orosz-ukrán háború miatt az „Európa előtt álló legnagyobb kihívások idején került Magyarország élére”. Azt írja, nagyra értékelik az ukrajnai menekülteknek nyújtott humanitárius segítséget, majd rátér arra, mit vár az új köztársasági elnöktől:

„Számítunk Magyarország további határozott támogatására Ukrajna szuverenitása és területi integritása megőrzésében és az Orosz Föderáció elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektort is.”

Zelenszkij konstruktív és jószomszédi együttműködést remél a két ország között, készen áll a Novákkal való szoros együttműködésre.

Macron demokráciáról, jogállamiságról és az Európai Unió egységének erősítéséről írt a magyar köztársasági elnöknek:

„Az Európánk előtt álló fő kihívások erőteljes emlékeztetők egységünk fontosságára és az Európai Unió cselekvési képessége fejlesztésének egyre nagyobb szükségességére. Kívánom, hogy országaink ehhez aktívan hozzá tudjanak járulni, erősítve egyúttal a demokráciát és a jogállamiságot kontinensünkön, mert ezek alkotják a legfontosabb alapját az Európai Unió sikerét jelentő egyedülálló politikai projektnek. Franciaország, mint mindig, nagy figyelemmel lesz erre.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt