Navalnij: Putyin mindannyiunkat emlékeztetett a kacsatesztre

május 23., hétfő 17:37
1

Alekszej Navalniv orosz ellenzéki vezető – aki éppen a koholt vádakkal kiszabott, 9 éves börtönbüntetését tölti egy szigorúan őrzött telepen – a Time-ba írt egy rövid cikket Vlagyimir Putyinról.

„Talán Vlagyimir Putyin igazi küldetése az, hogy leckéket tanítson. Mindenkinek – a világ vezetőitől és szakértőitől a hétköznapi emberekig. Ebben különösen jó volt 2022-ben” – írja Navalnij. Putyinról azt írja:

„Ismét emlékeztetett arra, hogy a »csak egy kis választási csalással« kezdődő út mindig diktatúrával végződik. A diktatúra pedig mindig háborúhoz vezet. Ez egy olyan lecke, amit nem kellett volna elfelejtenünk.”

Navalnij szerint a világ vezetői évek óta álszenten beszélnek a „pragmatikus megközelítésről” és a nemzetközi kereskedelem előnyeiről. „Ezzel lehetővé tették, hogy hasznot húzzanak az orosz olajból és gázból, miközben Putyin hatalma egyre erősebb lett. A szankciók és a katonai meg gazdasági segélyek mellett ez a háború több százszor többe fog kerülni, mint azok a jövedelmező olaj- és gázszerződések, amiknek az aláírását korábban pezsgővel ünnepelték” – írja Navalnij.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán. Fotó: AFP

Szerinte „Putyin mindannyiunkat emlékeztetett a »kacsatesztre«: ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa.”

Navalnij szerint most is ugyanezt a logikát kell alkalmazni: „ha valaki tönkreteszi a független médiát, politikai merényleteket szervez, és kitart a birodalmi téveszméi mellett, akkor őrült, aki képes vérfürdőt csinálni a 21. századi Európa közepén”. Szerinte Putyint nem szabad befogadni a nemzetközi fórumokon.

Putyin most is leckét ad arról, hogyan lehet lenullázni egy ország 20 év alatt elért gazdasági eredményeit. „Az általa feltett fő kérdésre – hogyan lehet megállítani egy gonosz őrültet hadsereggel, nukleáris fegyverekkel és az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságával – azonban még meg kell válaszolni. És mi vagyunk azok, akiknek meg kell találnunk ezt a választ” – zárja az írását Navalnij.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt