Nem sikerült műemlékké nyilvánítani, a tulajdonos újra bontási engedélyt kért a Márványmenyasszony épületére

Budapest
2022 május 25., 11:47
comments 2

Ismét bontási kérelmet adott be a Márványmenyasszony étterem épületére a tulajdonos - írta meg az Építészfórum. A legrégebbi budai étterem a reformkor fontos találkozóhelye volt, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is itt tartotta lakodalmát. A fővárosi kormányhivatal 2020 decemberében adott engedélyt az épület részleges bontására. Végül a Miniszterelnökség műemléki védettségi eljárást indított 2021 januárjában. Ez viszont csak egy évig tartó ideiglenes védelmet jelentett az épületnek, ami idén lejárt.

A Kormányhivatal nem talált módot a műemléki védettség véglegesítésére, ugyanis annyiszor építették már át az épületet, ráadásul állásfoglalásuk szerint sem helytörténeti érdekessége, sem múltja nem elegendő indok arra, hogy műemlék státuszt kapjon. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.