Soros György szerint az ukrajnai a civilizációnkat elpusztító III. világháború kezdete is lehet

POLITIKA
2022 május 27., 13:49

"Lehet, hogy az orosz-ukrán háború a harmadik világháború kezdetévé válik, és elképzelhető az is, hogy a civilizációnk ezt nem fogja túlélni" - mondta Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon. Beszédének leirata az Independenten jelent meg.

Soros szerint az elmúlt legalább öt évben a világban felerősödött a nyitott és zárt társadalmak harca. A nyitott társadalmakban elmondása szerint az állam feladata az, hogy megvédje az egyén szabadságát, míg a zárt társadalmakban az egyén feladata, hogy szolgálja az állam vezetőit.

Soros szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az emberek elfordultak a nyitott társadalmaktól, mostanra az elnyomó rezsimek száma emelkedik, a nyitott társadalmak pedig „ostrom alatt állnak”, a legnagyobb veszélyt rájuk Kína és Oroszország jelentik.

Soros szerint a háború új szakasza nehezebb lesz az ukránok számára, de jól teljesítenek, nem esélytelenek. Amerika pedig „mindent megtett, hogy csökkentse az anyagi különbségeket Oroszország és Ukrajna között”.

Azt is írja, Európa jó irányba tart, de az orosz gáztól való függőség gondot jelent, amelyet elsősorban Angela Merkel volt német kancellár merkantilista politikájának tud be.

Dicséri Olaf Scholzot, aki bár azt ígérte, a merkeli hagyományokat viszi tovább, az európai egység fenntartása érdekében hajlandó volt változtatni, felfüggesztette például az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését, és fegyvereket küldött Ukrajnának.

Soros szerint a nyugat dilemmája most az, hogy minél inkább gyengül Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik. Az Európai Unió tagállamai érzik ezt a nyomást, és tudják, hogy az orosz diktátor nem fogja kivárni, míg függetlenednek az orosz gáztól, hanem előbb fogja elzárni a gázcsapot. Soros szerint ez komoly próbája Európa kohéziójának, de ha az országok továbbra is együttműködnek, ez megerősítheti Európa energiabiztonságát.

„Miközben Ukrajnában háború zajlik, a klímaváltozás elleni harc második helyre szorult. Pedig a szakértők azt mondják, rosszabbul állunk, mint kellene, és a probléma hamarosan olyan súlyossá válik, hogy nem lehet majd visszafordítani. Ez a civilizációnk végét jelentheti. Ezt különösen rémisztőnek találom. A legtöbben elfogadjuk azt, hogy egyszer majd meg kell halnunk, de biztosra vesszük, hogy a civilizációnk túlél majd. Mindezek miatt mindent meg kell tennünk azért, hogy a háború hamar véget érjen. A legjobb és valószínűleg az egyetlen módja annak, hogy a civilizációnk túlélését biztosítjuk, az az, ha legyőzzük Putyint” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.