Budapest belső kerületei 300 új parkolóponttal próbálják felszámolni a szanaszét hagyott rollerek okozta káoszt

május 30., hétfő 14:43
5

Összesen háromszáz mikromobilitási pontot alakítottak ki Budapest VI., VII. és VIII. kerületében a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek elhelyezésére. Az érintett kerületek bírságot szabhatnak majd ki a nem kijelölt helyeken parkoló eszközök után - közölték a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői sajtótájékoztatóján. A parkolók neve a közönségszavazás alapján Mobi-pont lesz, egységesen zöld pont jelöli őket, és hamarosan a rollerkölcsönző appokban is láthatók lesznek.

Új Mobi-pont a Gutenberg tér és a Kölcsey utca talákozásánál a VIII. kerületben. Fotó: Budapest Városháza / Facebook

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta, hogy a Mobi-pontokhoz szükséges szabályozás júniusban lép életbe, majd a kerületek kötnek szerződést a szolgáltatókkal, amelyeknek az applikációiban megjelennek majd a létrehozott Mobi-pontok.

A kerületek hatósági szerződés keretében szankcionálni fogják a nem a kijelölt helyen letett eszközök után a szolgáltatókat, azok pedig nyilván továbbhárítják majd a felhasználókra.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve azért hozott létre Mobi-pontokat, hogy rendezett és kényelmes lehetőséget tudjanak biztosítani a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek tárolására.

A főváros elkötelezett amellett, hogy a fenntartható, zöld közlekedést fejlesszék, és alternatívát nyújtsanak mindenkinek az autós közlekedés helyett, ugyanakkor nagyon sok panasz érkezett arról, hogy használat után az emberek szanaszét hagyják a kölcsönözhető elektromos rollereket. Balogh reményei szerint a Mobi-pontok rendezett megoldást jelentenek. A közeljövőben még legalább 300 ilyen pontot alakítanak majd ki, a cél az, hogy a külső kerületek felé is terjeszkedjenek. (Budapest Városháza, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt