Orbán: Az Európai Bizottság miatt nem halad előre az orosz olajembargóról szóló tárgyalás

háború
2022 május 30., 17:03
comments 21

Az EU-tagországok közötti utolsó pillanatban lezajlott tárgyalások ellenére a vezetőknek nem sikerült megegyezniük az orosz olajimport tilalmáról, mielőtt a 2 napos brüsszeli csúcs elindult volna.

A 27 ország vezetői elvileg beleegyeznek az olajembargóba, de a terv részleteiről még nem döntöttek. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint megállapodásra reálisan az EU következő, június 23-24-i csúcstalálkozóján lehet számítani.

A Reuters által látott és esetleg újra átdolgozott szövegtervezet tartalmazná a tengeri olajimport tilalmát, a tengerparttal nem rendelkező Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak szállított csővezetékes olajat pedig valamikor később szankcionálnák.

photo_camera Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Az Európai Bizottság a felelős azért, mert nem halad előre a tárgyalás az orosz olajszankciókkal kapcsolatban, mondta Orbán Viktor újságíróknak az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján.

Orbán azt mondta, csak akkor ért egyet az EU legújabb, Oroszország elleni szankciókra vonatkozó javaslataival, ha előbb születnek olyan megoldások, amik garantálják Magyarország energiaellátását.

Orbán azt mondta, garanciákra van szüksége, hogy országa tengeri úton vásárolhasson olajat, ha leállna az orosz szállítás. Szerinte az eddigi szankciókat úgy fogadták el, hogy csak utána számoltak a hatásukkal, de most energiáról van szó, ami komoly dolog, ezért ki kell találni, mi lesz az embargó után.

Orbán Viktor a Tanácsban, 2022 május 30-án.
photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki május elején javasolta a legutóbbi szankciócsomagot, azt mondta, „még nem tartunk ott”. Krisjanis Karins lett miniszterelnök úgy fogalmazott: „Egy kicsit belemerülünk minden részletbe, és elfelejtjük az összképet. Ez csak pénz. Az ukránok az életükkel fizetnek.” (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.