Orbán: Az Európai Bizottság miatt nem halad előre az orosz olajembargóról szóló tárgyalás

háború
május 30., 17:03
comments 21

Az EU-tagországok közötti utolsó pillanatban lezajlott tárgyalások ellenére a vezetőknek nem sikerült megegyezniük az orosz olajimport tilalmáról, mielőtt a 2 napos brüsszeli csúcs elindult volna.

A 27 ország vezetői elvileg beleegyeznek az olajembargóba, de a terv részleteiről még nem döntöttek. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint megállapodásra reálisan az EU következő, június 23-24-i csúcstalálkozóján lehet számítani.

A Reuters által látott és esetleg újra átdolgozott szövegtervezet tartalmazná a tengeri olajimport tilalmát, a tengerparttal nem rendelkező Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak szállított csővezetékes olajat pedig valamikor később szankcionálnák.

photo_camera Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Az Európai Bizottság a felelős azért, mert nem halad előre a tárgyalás az orosz olajszankciókkal kapcsolatban, mondta Orbán Viktor újságíróknak az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján.

Orbán azt mondta, csak akkor ért egyet az EU legújabb, Oroszország elleni szankciókra vonatkozó javaslataival, ha előbb születnek olyan megoldások, amik garantálják Magyarország energiaellátását.

Orbán azt mondta, garanciákra van szüksége, hogy országa tengeri úton vásárolhasson olajat, ha leállna az orosz szállítás. Szerinte az eddigi szankciókat úgy fogadták el, hogy csak utána számoltak a hatásukkal, de most energiáról van szó, ami komoly dolog, ezért ki kell találni, mi lesz az embargó után.

photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki május elején javasolta a legutóbbi szankciócsomagot, azt mondta, „még nem tartunk ott”. Krisjanis Karins lett miniszterelnök úgy fogalmazott: „Egy kicsit belemerülünk minden részletbe, és elfelejtjük az összképet. Ez csak pénz. Az ukránok az életükkel fizetnek.” (BBC, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt