Az Origo rendkívüli hírben futtatja a címlapján, hogy elkezdődött a harmadik világháború

Média
2022 június 08., 11:29
comments 31

Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború

Ez a hír szerepel most épp az Origo címlapjának legtetején, a még drámaibb hangsúlyozás végett "RENDKÍVÜLI" címkével plusz piros háttérrel kiemelve.

Mivel az anyagnak a nagyobb hatás kedvéért nincs szöveges ajánlója, a kormánylap olvasói egy pillanatra akár szívrohamközeli állapotba kerülhetnek, teljes joggal:

Hogy neked már ne kelljen kattintani, én megtettem. A cím természetesen minden ízében félrevezető. A kormányújság egy olyan hírt tett ki rendkívülibe június 8-án, ami ma éppen 9 napos, a 444 május 31-én írta meg. És ami persze nem arról szól, hogy kitört volna a világháború, hanem arról, amit az akkori anyagunk címe úgy foglalt össze, hogy

Elkezdődött a harmadik világháború, ideje demilitarizálni a NATO-t - hangzott el az orosz állami tévében

A harmadik világháborúra utaló kijelentést, ami az Origo cikkének címében is szerepel, ekkor, május végén tette Olga Szkabejeva, az orosz állami Rosszija 1-es számú tévécsatorna műsorvezetője, ismert propagandista. Vagyis a régi hír annyi volt, hogy Szkabejeva és egy másik ismert propagandista, Vlagyimir Szolovjov világháborúról fantáziáltak tévés vitaműsorokban. (Szolovjov is gyakran ismételgeti ezt, néhány naponta más műsorban.)

Szóval nem kell megijedni, nincs itt semmi látnivaló, nem ég a világ, csak kis döccenés történt a megbonthatatlan orosz-magyar propagandakooperációban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.