Előírta magának a kormány, hogy ha nagy lesz a növekedés, tovább kell csökkentenie a hiányt

gazdaság
2022 június 08., 11:31
comments 5

Bár nem verte nagyon nagy dobra, a kedden benyújtott költségvetési tervezetben új költségvetési szabályt írt elő saját magának a kormány, megkötve a saját kezét, ha jól alakulna a növekedés. A Portfolio.hu szúrta ki, hogy a törvénytervezet második paragrafusában a következő szerepel:

"Az államháztartásért felelős miniszter április 30-ig és október 31-ig előrejelzést
készít a bruttó hazai össztermék 2023. évi várható éves reálnövekedésről. Amennyiben ezen előrejelzett reálnövekedés nagyobb mint 4,1%, akkor előrejelzést készít a tervezettnél magasabb reálnövekedés miatt keletkező eredményszemléletű éves adó- és adójellegű bevételi többletről, s ezzel egyidejűleg e többlettel azonos összegben – levonva abból a fizetendő nyugdíjprémium tervezetten felüli összegét – csökkenti a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a
továbbiakban: Gst.) 1. § szerinti, 2023. évre vonatkozó kormányzati szektor
egyenlegcélt."
Vagyis ha a kormány úgy látja, hogy a GDP gyorsabban nő 2023-ban, mint a most várt 4,1 százalék, akkor a többletet a kormánynak kötelezően a költségvetési hiány csökkentésére kell költenie. A kormány 2023-ra 3,5 százalékos költségvetési hiánnyal számol, ezt farigcsálná tovább, ha minden jól alakulna. A portfolio szerint viszont annyira nem köti meg a saját kezét a kormány, arra ugyanis jelen helyzetben elég kicsi az esély, hogy 4,1 százaléknál jobban felpörög a magyar gazdaság. A orosz-ukrán háború valószínűleg elhúzódik, a nemzetközi gazdasági környezet amúgy sem igazán fényes, emelkednek a kamatok, és a kormány kiigazító lépései is hatással lehetnek a növekedésre.

A költségvetési törvénybe írt szabály mindenesetre üzenet a befektetőknek, hogy Orbánék komolyan veszik a költségvetési hiányt. Ennek olyan nagyon nagy hatása egyelőre nincs, a forint legalábbis szerdán megint gyengült, egy euró a nap folyamán megint 390 forintnál többe került.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.