„Több mint ostobaság” a különadó a Ryanair szerint

gazdaság
2022 június 08., 10:58
comments 27

Közleményben szólítja fel a magyar kormányt a légitársaságokra kivetett extraprofitadó visszavonására a Ryanair. Az ír fapados légitársaság – amely a közlemény szerint magát Magyarország legnagyobb légitársaságának tartja – szokatlanul kemény hangvételben fordul az ország vezetéséhez.

Azt írják, a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség, éppen ezért „több mint ostobaság”, hogy a kormány különadót vet ki rájuk. A cég szerint mindez a magyar turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak is visszafordíthatatlan károkat okoz majd. Jason McGuinnesst, a Ryanair kereskedelmi igazgatóját idézik is a közleményben. Szerinte logikátlan és megalapozatlan döntés született. Felidézi, hogy más európai országok a világjárvány lecsengésével csökkentik a repülőtéri költségeket a forgalom visszatérése és a munkahelyek megőrzése érdekében, a Ryanair pedig a kapacitásait az ilyen piacokra helyezi át.

Korábban írtuk, hogy a légitársaságoknak az Európán belüli utazásokért 3900 forintot kell fizetniük utasonként, Európán kívüli utazásokért pedig 9750 forintot. Ma az is kiderült, hogy a Wizz Air az előző pénzügyi évében 642,5 millió eurós (mai árfolyamon mintegy 250 milliárd forint) veszteséget termelt.

(Airportal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.