Bocsánatkérő üzenetet hagytak az orosz katonák az iskolában, miután kifosztották az épületet, és temetőt csináltak az udvarból

háború
2022 június 09., 12:59

„Gyerekek, elnézést a felfordulásért, próbáltuk megmenteni az iskolát, de bombázás volt. Éljetek békében, vigyázzatok magatokra, és ne kövessétek el az elődeitek hibáit. Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke veletek, testvérek!”

Ezt a feliratot találták a katyuzsankai iskola egyik osztálytermében, miután kivonultak a faluból az orosz katonák. Egy másik tábla azt hirdette: békét akarnak az egész világon.

A CNN-en megjelent képek alapján az épületet katasztrofális állapotban hagyták. A berendezés egy részét ellopták, a maradékot elpusztították, az udvarra holttesteket temettek, a focipályán pedig mély árkokat ástak. Az iskolában három páncéltörő aknát, több villanógránátot és géppuskatárakat találtak, töltényekkel együtt. A nemrég felújított menzát teljesen lerombolták.

Az iskolaigazgató elmondása szerint undort érzett, amikor meglátta a feliratokat. Barbárságnak és képmutatásnak nevezte, hogy testvérnépekről írnak, miközben tönkretették és kifosztották az iskolát.

photo_camera Katyuzsankai kisgyerek nézi a szétlőtt orosz harci járműveket, miután a Kijev-környéki település ismét ukrán ellenőrzés alá került Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

Az orosz katonák más Kijev-környéki iskolákban is üzeneteket hagytak. Az egyik helyen például azt írták: „Ne haragudjatok, nem akartuk ezt a háborút”. Máshol épp ellenkezőleg: „Putyin a ti elnökötök. Gyerekek, tanuljatok szorgalmasan, Oroszországnak tanult emberekre van szüksége”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.