A magyarok közel hetven százaléka bevezetné az eurót

PÉNZ
2022 június 10., 14:30
comments 11

A magyar lakosság 69 százaléka támogatja az euró bevezetését az országban, derül ki az Európai Bizottság Eurobarométer gyorsjelentéséből.

A kutatást április 20 és 29 között végezték azokban a tagállamokban, amelyek még nem csatlakoztak az eurozónához, és nincs szerződésben rögzítve a kimaradásuk. Ezek az országok Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország.

Az összes válaszadó 60 százaléka nyilatkozott támogatólag az euró bevezetéséről. Leginkább Romániában látnák szívesen az átállást, itt 77 százalék a támogatók aránya, ezt követi Magyarország 69 százalékkal. A legkevésbé Bulgária (44%), Csehország (44%) és Svédország (45%) lakossága értene egyet az intézkedéssel.

Sokkal kevesebben gondolják viszont, hogy az országuk készen áll a valuta bevezetésére: leginkább a horvátok (37%) érzik felkészültnek magukat, legkevésbé pedig a bolgárok (23%) és a magyarok (23%).

A magyar válaszadók 36 százaléka szeretné, ha olyan hamar bevezetnék az eurót, ahogy csak lehet. 39 százalék várna még vele egy darabig, 14 százalék szeretné a lehető legkésőbbre halasztani az átállást, 10 százalék pedig annak örülne, ha soha nem vezetnék be a valutát.

Az euró bevezetését ellenző magyar válaszadók aránya 26%-ról 28%-ra nőtt 2021 és 2022 között. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt