Orbán eljutott odáig, hogy Soros György érdeke a háború

POLITIKA
2022 június 10., 06:01
comments 51

Miután Orbán Viktor közbenjárására mentesült az uniós szankciók alól a putyini agressziót támogató Kirill pátriárka, a magyar miniszterelnök péntek reggel már arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy meg kell fékezni a háborús uszítókat. Persze nem meggondolta magát, hanem február óta most jutott el a mindenre bedobható érvéig:

„a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Most már teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek ebben a háborúban. Soros György szimbolizálja őket. Nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani. Ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún”.

Egyébként Soros György május végén a davosi Világgazdasági Fórumon annyit mondott: „Lehet, hogy az orosz-ukrán háború a harmadik világháború kezdetévé válik, és elképzelhető az is, hogy a civilizációnk ezt nem fogja túlélni.”

Orbán Viktor azt mondta, háborús költségvetést fogadott el a kormány, mert a 2023-as év is bizonytalan és szorongásokkal teli lesz a háború miatt. Ugyanakkor bejelentette, hogy hamarosan kiad egy rendeletet a rezsicsökkentés új szabályozásáról, amivel 100 ezer kisvállalkozó a rezsicsökkentésben maradhat. A kormány a múlt héten jelentette be, hogy kilépteti a rezsivédelemből az önkormányzatokat és a cégeket. Egyszerűen kacsának nevezte a hírt, miszerint az EU importvámot vetne ki a csővezetéken érkező orosz olajra.

Szerinte az árstopok 5-6 százalékot tudnak csökkenteni az infláción. Ezek július 1-ig vannak érvényben. Orbán azt mondta, hogy ezekkel körültekintően kell eljárni. Azt mondta, szeretné meghosszabbítani, de még konzultálnia kell a gazdasági minisztereivel. Azt mondta, akkor tudják gyorsan kivezetni ezeket az intézkedéseket, ha béke van. Ha háború van, ez csak lassan megy. Ezzel reagált a MOL elnökének nyilatkozatára, miszerint már júliustól ki kellene vezetni az árkorlátozást.

Miután a Ryanair bejelentette, hogy áthárítja az utasokra az extraprofitadót, Orbán azt mondta: „Ha olyan egyszerű lenne áthárítani, akkor nem tiltakoznának azok, akiket érint.” Azt mondta, ők nem egy mulya kormány, ami ezt csak úgy nézné, hanem tenni szokott az ilyesmi ellen. Úgy számoltak, hogy az extraprofit egyharmadát a cégek megtarthatják, a többit pedig elvonja a költségvetés. „Néhány stiklitől eltekintve nem fogják áthárítani, a választópolgárok ki fogják ezt bírni.” Arra számít, hogy a magyar gazdaság 2-3 év múlva ismét nagy lendületben lehet majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.