Az Európai Bizottság importvámot vetne ki az orosz olajra

június 7., kedd 12:21
8

Orbán Viktornak köszönhetően Oroszország továbbra is a Barátság vezetéken keresztül láthatja el olajjal Európát, de az Európai Bizottság nem akarja, hogy ez hosszabb távon így maradjon, ezért újfajta korlátozásokat mérlegel – írja a Spiegel.

Brüsszel olyan importvámon gondolkodik, ami az orosz olajat a megfelelő időben olyan drágává tenné, hogy már nem érné meg Európába hozni. Ezt ráadásul a miniszterekből álló Európai Tanács minősített többséggel is elfogadhatná, vagyis Orbán nem tudná megvétózni.

Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

A legutóbbi EU-csúcson az európai kormányok megállapodtak, hogy az év végétől az orosz tengeri olajszállításokat bojkottálják, de az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és Csehország, ezután is hozzájuthatnak vezetéken át orosz olajhoz. A továbbértékesítés ugyan tilos, de a korábbi importmennyiség legalább 10 százaléka továbbra is így érkezhetne Európába. (Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt