Az Európai Bizottság importvámot vetne ki az orosz olajra

háború
2022 június 07., 12:21

Orbán Viktornak köszönhetően Oroszország továbbra is a Barátság vezetéken keresztül láthatja el olajjal Európát, de az Európai Bizottság nem akarja, hogy ez hosszabb távon így maradjon, ezért újfajta korlátozásokat mérlegel – írja a Spiegel.

Brüsszel olyan importvámon gondolkodik, ami az orosz olajat a megfelelő időben olyan drágává tenné, hogy már nem érné meg Európába hozni. Ezt ráadásul a miniszterekből álló Európai Tanács minősített többséggel is elfogadhatná, vagyis Orbán nem tudná megvétózni.

Barátság.
photo_camera Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

A legutóbbi EU-csúcson az európai kormányok megállapodtak, hogy az év végétől az orosz tengeri olajszállításokat bojkottálják, de az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és Csehország, ezután is hozzájuthatnak vezetéken át orosz olajhoz. A továbbértékesítés ugyan tilos, de a korábbi importmennyiség legalább 10 százaléka továbbra is így érkezhetne Európába. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.