Von der Leyen Kijevbe látogatott és megígérte, hogy már a jövő héten beajánlják Ukrajnát az Európai Unióba

június 12., vasárnap 5:41
4

Ursula von der Leyen megígérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az Európai Bizottság még a jövő héten ajánlást tesz arról, hogy a háború sújtotta ország tagjelölti státuszt kapjon. A bizottsági elnök szombaton Kijevbe látogatott, ott tárgyalt az ukrán vezetéssel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER/via REUTERS

„Támogatni akarjuk Ukrajnát az Európába vezető úton” - mondta von der Leyen, aki szerint az ukrán kormány „sokat tett” a jelöltségért, de „még mindig szükség van reformokra, például a korrupció elleni küzdelem területén”.

„Most dől el, hogy mi lesz az egyesült Európa jövője, és hogy lesz-e egyáltalán jövője. Ha az Európai Unió pozitív választ ad az ukrán kérelemre, az pozitív választ jelent arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán jövője az európai projektnek.”

Ezt már Zelenszkij mondta, aki szerint egész Európa célpont Oroszország számára, és Ukrajna csak az állomás.

"Most dől el, hogy mi lesz az egyesült Európa jövője, és hogy lesz-e egyáltalán jövője. Ha az Európai Unió pozitív választ ad az ukrán kérelemre, az pozitív választ jelent arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán jövője az európai projektnek" - mondta.

Ahhoz, hogy Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, mind a 27 tagország támogatása kell. Ebben nem csak Magyarország szavazata kérdéses. Bár Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország nyíltan támogatják a csatlakozási folyamat mielőbbi megkezdését, a francia és a német kormányok mellett például a Dán vezetés szerint is van mit tenniük addig. Egy diplomáciai feljegyzésből kiderült, hogy a dán vezetés szerint Ukrajnának még „alapvetően javítania kellene a jogalkotási és intézményi kereteit”, mielőtt szóba kerülhetne a tagjelöltség.

Alig három héttel a háború kitörése után adta át az Európai Unióba való jelentkezéshez szükséges dokumentumokat Kijev a Bizottságnak. Május közepén Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta, fenntartott helyet szeretne magának az integrációban, ami valamiféle biztosítékot jelenthetne a csatlakozási folyamat lezárultáig.

„Itt nem Ukrajna lehető leggyorsabb uniós tagságáról van szó. De ami nagyon fontos számunkra, az az, hogy ezt a helyet Ukrajnának tartsák fenn. Gyakran halljuk azt, hogy Ukrajna Európához tartozik, az európai család része, és most ennek a helynek a fenntartásáról van szó” - mondta akkor Kuleba.

Hogy miért nincs olyan opció, ami szerint Ukrajnát azonnal felvennék az EU-ba és milyen állomásokon kell átküzdenie magát az országnak, arról ebben a cikkben írtunk.

(Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt