Az illetékes biztos szerint az EU nem fogja újratárgyalni az észak-írországi jegyzőkönyvet

eu
2022 június 13., 19:41

Az Európai Unió nem fogja újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyvet, erre a kényes, hosszú időn át tárgyalt megállapodásra az EU nem talál működőképes alternatív megoldást – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja.

Maros Sefcovic arra reagálva, hogy a brit kormány új jogszabályt javasolt, ami egyoldalúan módosítaná az észak-írországi kereskedelmi szabályokat, azt mondta: a jegyzőkönyv bármilyen újratárgyalása jogbizonytalanságot okozna az észak-írországi embereknek és cégeknek, emiatt a jegyzőkönyv újratárgyalása nem reális elképzelés.

„Komoly aggodalommal vesszük tudomásul az Egyesült Királyság kormányának mai döntését, miszerint olyan jogszabályt terjeszt elő, ami elutasítja a jegyzőkönyv alapvető elemeinek alkalmazását. Az egyoldalú fellépés árt a kölcsönös bizalomnak” – mondta.

Azt mondta, az EU jó és stabil kapcsolatot kíván kialakítani az Egyesült Királysággal mint olyan partnerrel, ahol a jogállamiság fenntartása szintén elengedhetetlen. A két fél kapcsolatainak a brexitről rendelkező megállapodások tárgyalása, majd ratifikálása során tett jogilag kötelező erejű kötelezettségvállalások teljes körű tiszteletben tartásán kell alapulnia – közölte. Az EU célja mindig a jegyzőkönyv végrehajtásának biztosítása lesz, és az Egyesült Királyság egyoldalú fellépésére adott uniós válasz arányos lesz, tükrözni fogja ezt a célt – mondta.

photo_camera Maros Sefcovic 2019. május 14-én Louisianában. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Sefcovic közölte: az EU első lépésként fontolóra veszi az Egyesült Királyság ellen 2021 márciusában indított kötelezettség-szegési eljárás folytatását, amelyet a konstruktív együttműködés szellemében függesztett fel annak érdekében, hogy teret nyisson a közös megoldások keresésének. Az Egyesült Királyság egyoldalú fellépése ellentétes ezzel a szellemmel – mondta.

Az Európai Bizottság fontolóra fogja venni továbbá új kötelezettség-szegési eljárások indítását, amik megvédik az EU-s egységes piacot azoktól a kockázatoktól, amelyeket a jegyzőkönyv megsértése jelent az uniós vállalkozások, valamint az uniós állampolgárok egészsége és biztonsága számára – mondta.

Az uniós biztos emellett bejelentette: a brüsszeli testület hamarosan bemutatja a jegyzőkönyv rugalmas végrehajtására vonatkozó javaslatát, amely azt fogja bizonyítani, hogy léteznek megoldások az észak-írországi vállalkozások és emberek által felvetett kérdésekre.

Az EU felszólítja az Egyesült Királyság kormányát, hogy működjék együtt a közös megoldások megtalálására - tette hozzá az uniós biztos.

photo_camera A határ visszaállítása elleni plakát Észak-Írországban 2018. november 14-én. Fotó: Paul Faith/AFP

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv értelmében az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.