Mennyi a törlesztőrészlete 1,5 millió forint személyi kölcsönnek? Mutatjuk a legjobb ajánlatokat!

hirdetés
2022 június 17., 03:59
ad

A személyi kölcsönök igen népszerűek a magyarok körében, ami nem is csoda, hiszen villámgyorsan és kényelmesen igényelhetők. Az egyes bankok ajánlatai között azonban óriási különbségek vannak. A Bankmonitor szakértő segítenek a döntésben, bemutatják mennyit is kell fizetni havonta 1,5 millió forint fedezetlen hitel után.

A személyi kölcsön hazánkban minden bank kínálatában megtalálható, szabadon felhasználható, fedezet nélküli hitelkonstrukció. Mindezek mellet további számos előnnyel büszkélkedhet, többek között:

  • a felvehető összeg széles skálán mozoghat, jellemzően 200 ezertől akár 10 millió forintig.

  • ma már extra gyorsan és kényelmesen, akár órák alatt a számlánkra kerülhet a szükséges összeg

  • kiszámítható, végig fix kamatozás jellemzi.

Az igénylés előtt ugyanakkor nagyon fontos áttekinteni az elérhető termékeket és a hozzájuk kapcsolódó feltételeket, hiszen a banki ajánlatok között hatalmas különbségek vannak. A Bankmonitor kalkulátora alapján jelenleg a legolcsóbb és legdrágább személyi hitelek THM-je között 12,48%, a törlesztőrészletek között 8 614 Ft, a teljes visszafizetendő között pedig több mint félmillió forint különbség van (1,5 millió forint igénylése 5 évre, nettó 250.000 Ft-os jövedelemmel).

5 év alatt több mint 500.000 forintot spórolhatunk, ha körültekintően választunk.

Nézzük meg, hogy melyek a legjobb alternatívák napjainkban.

A legolcsóbb személyi kölcsönök júniusban

Az ingatlanfedezetet nem igénylő konstrukciónál az ügyfelek jövedelme szolgál a banknak biztosítékul, így kétféle opciót is megvizsgálunk. Az első táblázatban az alacsonyabb (nettó 250.000 Ft), a másodikban a magasabb (nettó 400.000 Ft) mértékű jövedelemmel elérhető legjobb személyi kölcsönök szerepelnek másfél millió forint igénylésekor.

A táblázatban kizárólag fix kamatozású személyi hiteleket vizsgáltunk, szabad felhasználásra. A THM értékek alapján jelenleg a legjobb konstrukció a Raiffeisen Bank Személyi Kölcsöne, amelynek teljes hiteldíj mutatója 11,45%. Ez pontosan 1%-kal kedvezőbb a második helyre befutott CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsön ajánlatnál és több mint másfél százalékkal alacsonyabb a harmadik helyre érkezett UniCredit Bank - Stabil kamat személyi kölcsönnél.

Látható, hogy már a dobogós helyezettek között is számottevő a különbség. Hogyan változik a helyzet magasabb jövedelemmel rendelkező igénylők esetén? Második táblázatunkban 400 ezer forint nettó fizetéssel néztük meg a legjobb ajánlatokat.

Látható, hogy a bankok alacsonyabb költségek mellett kínálnak személyi hitelt magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek részére. Az első három ajánlat között elenyésző a különbség, a törlesztőrészletek között alig van pár száz forint differencia, nem is a legelső ajánlat nyeri a legolcsóbb törlesztőrészlet versenyét. Az összes visszafizetendő összegek között is csupán tízezres nagyságrendű az eltérés.

A helyes döntéshez nem elég csak a költségeket megvizsgálni. A táblázatból természetesen nem derül ki minden részletszabály. Fontos utánanézni, hogy melyik ajánlat milyen feltételek mellett érhető el. Ezeket aztán mérlegelnünk kell aszerint, hogy mely megkötéseket tudjuk és akarjuk vállalni.

A magas infláció miatt tényleg még jobban megéri személyi hitelt igényelni?

Az utóbbi hónapok gazdasági eseményei rendesen felforgatták a személyi kölcsönök piacát is. A jegybanki alapkamat-emelések begyűrűztek a jelzáloghitelek után a fedezetlen hitelekhez is, így folyamatosan és egyre nagyobb mértékben emelkedő hitelkamatokkal találkozhatunk.

Ugyanakkor az infláció mértéke még ennél a drágulásnál is drasztikusabb, így érdekes helyzet áll elő a személyi hitelek háza táján:

Egy évvel ezelőtt még személyi kölcsönből is megérte volna egyes termékeket (például tartós fogyasztási cikkeket) megvásárolni, hiszen az infláció mértéke jelentősebb a hitel költségénél.

Mire számíthatnak az igénylés előtt állók? Ahogy az infláció úgy a hitelköltségek tekintetében sem számíthatunk érdemi mérséklődésre a közeljövőben. Így aki most szeretné megvalósítani a terveit (autóvásárlás, esküvő, felújítás, orvosi kezelés, vagy bármilyen hitelcél), amelyhez személyi hitelt is igényelne, akkor ideje lépni, hogy megelőzze a további drágulást.

A legjobb személyi kölcsönök THM-je 2022. januárja óta drasztikus mértékben emelkedett, ez év január 15-én még 7% körüli teljes hiteldíj mutatóval találhattunk ajánlatokat 250.000 forintos jövedelemmel, 5 évre, 1,5 millió forint igénylése esetén.