Titkolják a 43 oldalas számítást arról, miért adják 35 évre egy kézbe a szemétszállítást

gazdaság
2022 június 18., 06:29
comments 5

43 oldalas számítás alapján adják 35 éves koncesszióba a hulladékgazdálkodást, de egyelőre egy betűt sem ismerhet belőle a nyilvánosság, írja a Szabad Európa. A kormányzati terv értelmében 35 évig kizárólag a nyertes magáncégek szállíthatnák a szemetet az ország összes településén. (Győztest még nem hirdettek, de a MOL jelentkezett.)

Elvileg ez a titkos, 43 oldalas dokumentum indokolja meg, miért érdemes évtizedekre odaadni ezt a területet egyetlen szereplőnek vagy konzorciumnak. Az iratot a Fővárosi Törvényszéknek nyújtotta be a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) abban a perben, amit a Transparency International indított az előzetes számításokért.

Csakhogy a 43 oldalból 40-et teljesen kitakarva adtak át a bíróságnak, és a maradék háromból is eltüntették a számokat.A Transparency szerint a bíróság így nem is tudta érdemben megvizsgálni, jogosan tartják-e vissza az adatokat. A Törvényszék végül elrendelte, adják át a teljes dokumentumot. (Mivel zárt adatkezelésről van szó, a civil szervezet a kitakart papírokat sem kapta meg.)

Az NKI arra hivatkozva titkolja a számításokat, hogy döntés-előkészítő dokumentumokról van szó, amelyek nyilvánossága sértené az állam alkupozícióját. Kiderülne ugyanis, mennyi pénzt várnak az üzlettől, és a pályázók ennél olcsóbb ajánlatot tennének.

Végül első- és másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni az iratokat, de a Transparency attól tart, a kormány elviszi az ügyet a Kúriáig. Pontosan ez történt a 35 éves autópálya-koncesszió ügyében is, amit Mészáros Lőrinc cégei nyertek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.