Tát Margitot nem lehet legyőzni

belföld
2022 június 19., 19:14
comments 22

A korábban lemondott fideszes polgármestert választották újra – az MTi híre szerint – a döntő többségében románok lakta, mintegy kétezres lélekszámú Békés megyei Méhkeréken vasárnap tartott időközi választáson.

Major Ágnes jegyző a hírügynökségnek elmondta: összesen 1190-en voksoltak, ami a választásra jogosultak 67,44 százaléka. Tizenhat szavazat volt érvénytelen. Tát Margit 805 szavazatot kapott, Gherman Sámuel 349-et, Gherasim Dániel pedig 20-at. Mindketten függetlenként indultak.

photo_camera Fotó: Gabriel Janos/Tát Margit közszereplő fb-oldala

Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a települést 2010 vezető Tát Margit február végén lemondott posztjáról, miután a Gyulai Törvényszék február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyben összesen nyolc vádlott a költségvetést 2013. szeptembere és 2015. októbere között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete alapján.

Tát Margit jogszabályi értelmezések és belügyminisztériumi állásfoglalások alapján azért indulhatott újra jelöltként, mert végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll; illetve mert az időközi választással új tisztség keletkezik, méltatlanság pedig új tisztségre nem mondható ki.

Tát Margit büntetett előéletűvé válásáról itt, a további előzményekről pedig itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.