Elárverezi Nobel-díját a Putyin-rezsimmel szembeszálló orosz újságíró

háború
2022 június 20., 11:48

A menekültek világnapja alkalmából elárverezi 23 karátos aranyból készült Nobel-díját Dmitrij Muratov orosz újságíró, a Novaja Gazeta című független lap főszerkesztője. A befolyt pénzt az ENSZ szervezetének, az UNICEF-nek adja, segítve az Ukrajnából menekülő gyerekeket. A kikiáltási ár 550 ezer dollár.

Muratov 2021-ben kapott Nobel-békedíjat Maria Ressa fülöp-szigeteki újságíróval közösen a sajtószabadságért folytatott harcáért. A díjjal járó 500 ezer dolláros jutalmat már korábban felajánlotta a menekült gyerekeknek.

Múlt hónapban azt mondta: ha a menekültek számát nézzük, nem helyi konfliktus, hanem a harmadik világháború zajlik.Az Economist felidézi, hogy 1939-ben hasonlóan cselekedett Niels Bohr dán fizikus is, aki az oroszok által megtámadott finn civilek javára árverezte el Nobel-díját.

photo_camera Dmitrij Muratov Fotó: ILYA PITALEV/Sputnik via AFP

A Putyin-rezsim régóta ellenségként tekint Muratovra, tavaly pénzbírságot is kapott, amiért nem közölték a lap cikkeiben említett „külföldi ügynökök” státuszát, amivel állítólag „megsértették a tömeges információszabadságot”.

Az ukrajnai invázió kezdetekor Muratov háborúellenes mozgalmat hirdetett, az ukránokat az oroszok barátjának nevezte, a Novaja Gazeta aktuális számát pedig mindkét nyelven közzétette. A lap azóta felfüggesztette működését, mivel az orosz törvények 15 éves börtönnel fenyegetnek mindenkit, aki a központi hatalom értelmezése szerint hamis híreket közöl a háborúról.

Áprilisban acetonnal kevert piros festékkel öntötték le Muratovot az utcán, az amerikai hírszerzés szerint az orosz titkosszolgálat lehetett a támadás mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.